ЕК препорача почеток на преговорите за членство во ЕУ за Украина и Молдавија, а Грузија доби статус на земја кандидат

– Европската комисија денеска излезе со препораката за почеток на преговорите со Украина и Молдавија за пристапување во ЕУ, а Грузија да добие статус на земја кандидат за членство, јавија светските агенции.

Комисијата, меѓутоа, како услов за официјален почеток на преговорите со Украина и Молдавија постави исполнување на голем број критериуми, вклучувајќи и во областа на борбата против корупцијата.

Британските медиуми препораката ја опишуваат како важна пресвртница на патот на Украина кон интеграција во западниот блок и истовремено како геополитички гамбит за Западот, бидејќи оваа поранешна советска република веќе речиси две години е во војна со соседна Русија, која ја нападна на 24 февруари минатата година.