ЕЛЕКТРИЧАР ПРЕДУПРЕДУВА! Овие грејни тела ТРОШАТ СТРУЈА, а можат и да се запалат

Електричните греалки се веројатно една од најчестите форми на греење во просечните домаќинства.

Електричарот Милан Бојичиќ предупреди дека кварцните греалки, радијатори за масло, керамички греалки за бања, но и сите други видови на вакви грејни елементи трошат огромни количини на енергија, а исто така се опасни за употреба.

Електричните греалки се веројатно една од најчестите форми на греење во просечните српски домаќинства.

Често се користат поради тоа што често се уреди кои се достапни за буџетот на граѓаните и претставуваат практично решение кога треба брзо да загреете одредена просторија. Ваквиот начин на затоплување на станбените простории има свои лоши страни, на прво место, лошиот сооднос вложено и примено, а второ, несигурноста за користење, пренесува Мондо.

– Најопасни грејни елементи се нафтените радијатори, кварцните греалки и калорификаторите бидејќи се лесно запаливи, а се големи потрошувачи на сите нив. Со оглед на количината на топлина што ја даваат, тие имаат многу мал ефект. Тие се најмалку економични од сите уреди што се користат за греење. Сите економични и достапни варијанти се силни потрошувачи, затоа имајте на ум дека ако купите евтин грејач за 10.000 динари, секој месец ќе плаќате мало богатство на сметките за струја – предупредува електричарот Милан Бојичиќ.

Ваквите уреди не само што се големи потрошувачи, туку и немаат висок степен на заштита, што потенцијално може да доведе до опасност дури и по живот.

 – Станува збор за уреди кои имаат слаб степен на IP заштита, нивните делови се лесно растворливи и запаливи, сите можат да се запалат и треба да внимавате, односно да не оставате облека на нив – додава електричарот.

Се смета дека подобро решение е клима уред инвертер со кој ќе избегнете високи трошоци, имајќи предвид дека троши незначителна количина на електрична енергија.

– Греењето е комплетен систем кој треба да се испланира пред грејната сезона, а најлошото решение е да купите греалка, особено ако немате голем буџет. Тој тип на парно ќе те ограби, цела зима ќе работиш само за да ги платиш сметките за струја – вели Бојичиќ.

Според неговото искуство, клима уредите со инвертер се најоптимално решение и може трајно да се вклучат или вклучат по потреба, сето тоа зависи од надворешната температура и температурата што сакате да ја имате во вашата куќа или стан.

Кога станува збор за греалки за бањи, кои се повеќе се продаваат, експертот посочува дека греалките во бањата се „стручни гуми“ бидејќи за еден час работа трошат 2 киловати, додека климата со инвертер троши 0,8 киловати на час.

– Радијатор кој работи на струја е повреден, побезбеден е, помалку троши, а може да се користи и за сушење алишта – советува искусен електричар кој напоменува дека никогаш не треба да се приклучува ниту еден тип на грејач во продолжен кабел.

– Продолжниот кабел е помошна алатка и можете да го користите само ако приклучите полнач за телефон или нешто слично на него. Во продолжениот кабел не е дозволено грејач, дури ни пегла – заклучува Бојичиќ.