Ердоган: „Воспоставувањето на коридорот Зангезур ќе ги зајакне односите меѓу Анкара и Баку“

– Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денес изјави дека воспоставувањето на клучната копнена рута на коридорот Зангезур во јужен Кавказ ќе помогне да се изградат посилни врски меѓу Турција и Азербејџан.

„Доколку брзо го решиме проблемот со Зангезур, тоа ќе нѐ доведе до напредок во две важни придобивки преземени и од патниот и од железничкиот сообраќај“, изјави Ердоган на заедничката прес-конференција со азербејџанскиот претседател Илхам Алиев при посетата на Баку, главниот град на Азербејџан.

Тој додаде дека со коридорот врските на Турција со (азербејџанската ексклава) Нахчиван ќе станат многу посилни. Постоењето на овие врски ќе доведе до зајакнување на односите меѓу Турција и Азербејџан.

Планираниот коридор Зангезур – непречен пат низ ерменската територија што го поврзува Азербејџан со неговата ексклава Нахчиван – исто така ќе го поврзе Азербејџан директно со источна Турција и така ќе му даде дополнително единство на поголемиот турски свет.

Ердоган е во Баку по посетата на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) како дел од неговата прва странска турнеја од неговото повторно избирање за претседател на 28 мај.

Регионот Зангезур првично беше дел од Азербејџан, иако Советите ѝ го дадоа на Ерменија во 1920-тите, оставајќи го Азербејџан лишен од директната копнена рута до Нахчиван.

По својата 44-дневна војна со Ерменија во есента 2020 година, Азербејџан се фокусираше на планираните врски, вклучувајќи автопати и железничка пруга од 43 километри низ коридорот.

Ердоган, исто така, најави дека се започнати работите за формирање на турско-азербејџански универзитет.

Алиев рече дека соработката меѓу Турција и Азербејџан е од витално значење за регионот.

Блиските врски меѓу Турција и Азербејџан често се сумираат во мотото: „Еден народ, две држави“.