ЕСКОБАР ВО АМБАСАДАТА НА САД ЗА ЕВРОДОГОВОРОТ: Се работи за нормализирање на односите, а не за признавање, ЗСО ќе се оствари! Откри и зошто е тука

0

Тој посочи дека ЗСО е вклучена во Бриселскиот договор и додаде: Не очекувам дека сега ќе има потпишување, но се надевам на напредок.

Од перспектива на САД, ние веруваме дека овој договор (европскиот предлог за Косово и Метохија) дава една од најдобрите можности да се придвижи регионот напред, да се создадат мирни услови за сите луѓе кои живеат во регионот и да ги искористат предностите. за оваа можност што ја дава не само Европа, туку и САД и целата трансатлантска заедница како целина, рече Габриел Ескобар, заменик помошник државен секретар на САД и специјален претставник на САД за Западен Балкан, во утринава во живо од Амбасадата на САД во Белград.

Ескобар изјави дека целта на неговата посета е да работи со политичките лидери во регионот за унапредување на европскиот предлог за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина, истакнувајќи дека тоа е договор за нормализација, а не за признавање.

Кога станува збор за средбата во Охрид, Ескобар рече дека очекувањата на САД се луѓето да се сретнат за да слушнат, двајцата лидери да се сретнат, да размислат за пречките и како да ги надминат и да излезат од таа средба. сфаќајќи дека ќе продолжиме да работиме додека не се реши.

– Морам да кажам дека, пред се, ова е договор за нормализација, а не за признавање, и дека иако американскиот став е дека Косово е независна земја и дека регионот би имал корист од „взаемното признавање“, тоа не е за што се работи – рече тој.Ескобар додавајќи дека влегувањето на т.н „Косово во ОН беше забрзан процес на интеграција на целиот регион“.

За Заедницата на српски општини

Она што се надеваме дека ќе го направиме е подобра и посилна позиција на Србите на Косово и Метохија и се надеваме дека ЗСО ќе се спроведе, бидејќи тоа е нешто навистина добро, додаде тој.

„ Не очекувам дека сега ќе има никакво потпишување, но се надевам на напредок . Сакаме да видиме признание дека ЈСО е важна работа за Србија и (т.н.) Косово“, рече Ескобар и нагласи дека фактот дека ЈСО е во бриселскиот договор: „Ќе се оствари, прашање е кога“.

Тој исто така рече дека „би сакале да видиме поголемо учество на Србите на косовските избори“.

„Поблиску сме до изготвување на ЗСО, бидејќи косовската влада конечно сфати дека тоа мора да се исполни. Ние сме многу поблиску до спроведувањето на ЗСО отколку во претходните недели“, додаде тој.

– Сакаме двете страни да бидат сериозни во барањето на оваа можност, да бидат конструктивни и флексибилни и да имаат визија и да ја искористат оваа можност, не само Европа, туку и САД и трансатлантската заедница во целина, рече амбасадорот Ескобар.

На прес-конференција во Белград, Ескобар рече дека ставот на САД е дека европскиот предлог е најдобрата можност за напредок во процесот на нормализација.

Очекуваме страните да бидат сериозни, флексибилни и конструктивни, Косово и Србија да имаат мирни, предвидливи и конструктивни односи и од тоа ќе има корист целиот регион, нагласи Ескобар.