Ескобар по средбата со претседателката Османи: „Верувам дека по сабота ќе имаме добри вести“

0

 „Сметаме дека овој европски предлог олеснет преку дијалогот на ЕУ е извонредна можност за траен мир меѓу две важни земји од регионот“, рече Ескобар.

Претседателката на Косово, Вјоса Османи, го прими на средба специјалниот пратеник на Соединетите Американски Држави (САД) за Западен Балкан, Габриел Ескобар, на еден ден пред средбата на високо ниво меѓу Косово и Србија, што ќе се одржи во Охрид.

Претседателката Османи рече дека нејзината земја ќе продолжи да се занимава со дијалог со целосна посветеност и конструктивен пристап „како што го правеше тоа во текот на овој процес“.

Османи нагласи дека средбата што ќе се одржи на 18 март во Охрид, претставува важен импулс, и истакна дека фер, стабилен и сеопфатен договор каде двете држави се третираат како еднакви, е единствениот начин да се обезбеди долгорочен мир, стабилност и просперитет во регионот.

„Моите очекувања како претседателка на Републиката се дека договорот ќе донесе конкретни договори за Косово, и ќе ја осигури интеграцијата на Косово во евроатлантските институции, ќе обезбеди сеопфатна интеграција на српската заедница на Косово во институциите на Републиката. Тоа потоа ќе резултира со ефективно итно распуштање на сите нелегални структури во Србија. Исто така, овој договор вклучува важни принципи на меѓународното право и меѓународните односи што ќе го отворат патот за меѓусебно признавање“, истакна Османи.

Таа додаде дека е важно и договорите што произлегуваат од дијалогот да бидат применливи и да наидат на поддршка од Собранието на Косово.

– Ескобар: „По сабота ќе имаме добри вести“

Специјалниот пратеник на САД за Западен Балкан, Габриел Ескобар, изјави дека во Охрид очекува многу продуктивни средби меѓу косовскиот премиер Курти и српскиот претседател Вучиќ.

Ескобар нагласи дека САД имаат намера целосно да го поддржат секој исход што ќе го приближи мирот до регионот и ќе ги интензивира можностите Косово и Србија и остатокот од регионот да станат полноправни членки на европската заедница.

„Сметаме дека овој европски предлог олеснет преку дијалогот на ЕУ е извонредна можност за одржлив мир меѓу две важни земји од регионот. Како најголем поддржувач на Косово во светот, имаме намера ова да функционира за Косово и за целиот регион за да се отклучат некои од најновите ресурси што ги обезбедува Балканот за себе, но и за цела Европа“, истакна Ескобар.

Тој додаде дека е голем оптимист за можноста за мирно решение меѓу Косово и Србија и верува дека „по сабота ќе има добри вести“.

По средбата со Османи, се очекува Ескобар да биде примен од претседателот на Собранието на Косово, Глаук Коњуфца, а потоа и од премиерот на Косово, Албин Курти.

Средбите на американскиот претставник доаѓаат пред средбата меѓу премиерот Курти и претседателот Вучиќ на 18 февруари во Охрид, Северна Македонија.