ЕУ МОРА ДА ГИ ЗАШТИТИ ОКТОПОДИTE: Најавен „суров проект“, се побунија здруженијата за правата на животните

0

ЕУ мора да ги заштити октоподите, велат групите за заштита на животните и да се обиде да го спречи проектот што го нарекуваат суров.

Европската унија треба да се спротивстави на првата фарма на октопод во светот , според две организации за заштита на животните. Тие го нарекоа „суров“ проектот кој се подготвува на Канарските острови.

Шпанска компанија за преработка на морска храна, Нуева Песканова , поднесе планови до владата на Канарските Острови за изградба на фарма за октопод во пристаништето Лас Палмас. Идејата на компанијата е да се подигаат 3.000 тони октопод за храна годишно на фармата.

Но, две организации за заштита на животните, Еврогрупата за животни и сочувство во светската фармерска индустрија, го сметаат проектот за суров и објаснуваат зошто. „Нуева Песканова“ планира да одгледува октоподи во стерилни аквариуми во кои во еден кубен метар би се пронашле десет до 15 примероци.

„Ќе се судрат и ќе почувствуваат напнатост и стрес. Октоподите, како лососот, можат да станат агресивни, да се напаѓаат едни со други или дури да се свртат кон канибализам“, предупредува членот на Европскиот парламент Каролин Рус.

Таа, исто така, истакнува дека експлоатацијата на ресурсите од дивината за хранење на одгледуваните октоподи е многу голема причина за загриженост.

Октоподите, исто така, би биле убиени со метод кој вклучува потопување во ледена вода, за која е докажано дека предизвикува болка, страв и страдање, како и продолжен процес на умирање .чинија со октопод

„Ги повикуваме Канарските Острови да го отфрлат барањето за проектот и итно да апелираат до ЕУ да го забрани одгледувањето октопод како дел од нејзиниот преглед на сегашната правна рамка“, повика Елена Лара од Компасија во светската земјоделска индустрија.

Во моментов во Европската унија нема закони кои ги штитат цефалоподите , но овие организации се надеваат дека овој вид ќе биде заштитен како дел од ревизијата на законот на ЕУ за заштита на животните, објавен од Европската комисија.

Од „Нуева Песканова“ ги отфрлаат обвинувањата и наведуваат дека одгледувањето би било одржливо, безбедно и контролирано.

Глобалната побарувачка за месо од октопод е зголемена во последните години, особено во Шпанија, Италија, Америка и Јапонија. Секоја година се ловат околу 350.000 тони октопод, што е десет пати повеќе отколку во 1950 година. Вредноста на пазарот Агенцијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) ја проценува на 2,72 милијарди долари, што е двојно зголемување во однос на 2010 година.