ЕУ се согласи да ги суспендира ограничувањата за увоз од Украина

 ЕУ се согласи да ги суспендира рестрикциите за увозот од Украина за уште една година, откако ја отфрли забраната за увоз на жито, воведена од некои земји од ЕУ.

Советот на ЕУ, група влади на ЕУ, објави на Твитер дека министрите на ЕУ одговорни за трговија се согласиле со продолжувањето.

Во јуни 2022 година, ЕУ ги укина тарифите и другите ограничувања за првите 12 месеци.

Реагирајќи на веста, украинскиот претседател Володимир Зеленски повика „привремената либерализација“ да стане трајна, додека тој продолжува да бара членство на Украина во ЕУ.