„Жени во Собрание“ денеска во Театар Комедија

 Со обновена креативна енергија на ансамблот и со подобрени услови за работа, денеска Театар Комедија ќе ја крене завесата за претставите што ќе бидат изведени во вториот дел од сезоната 2022/2023 година со изведба на комедијата „Жени во Собрание“.

Според директорот Дарко Спасов, новата година, театарот ја започнува со повеќе технички освежувања што се од корист за продукцијата на претставите, но и за публиката, со посебен фокус на лицата со попреченост, информираат од Театар Комедија.

– Со инвестиции од Министерството за култура, набавена е нова светлосна миксета, сервисирани се чигите, поставени се нови антипаник – врати. Обновен е и тоалетот за посетителите, вклучително со нов санитарен јазол за лицата со попреченост, појаснува Спасов во писмена изјава.

Годинава, репертоарот на Театар Комедија стартува со претставата „Жени во Собрание“. Таа ќе биде изведена денеска и утре, но и на 1 и на 2 февруари. Се работи за комедија работена според истоимениот текст на античкиот комедиограф Аристофан, во режија на Ќендрим Ријани.

– Знаеме дека античките жени немале формална политичка моќ и права, а доколку имало такви – завршувале трагично – Клитемнестра, Медеја и така натаму. Еден од малкуте примери, каде што имаме впечаток дека добиваме далеку попозитивна верзија на женската моќ, е, комедијата на Аристофан, „Жени во Народно собрание“, вели драматургот на претставата, Билјана Крајчевска.

Нејзини, но и текстови од актерите-учесници, се вклучени во драматизацијата на претставата. Како што се наведува во соопштението, таа открива дали доколку владеат жените ќе имаме похумани општества, или и поубавиот пол е склон кон екстреми.

На 4 февруари ќе биде изведена комедијата „Женска гардероба“. Работена е по текстот на чешкиот автор Арношт Голдфлам, а во режија на Наташа Поплавска. Претставата е направена од сопствени средства на Комедија, но и со финансиска помош на Амбасадата на Република Чешка во Македонија и од стопански субјект од оваа европска држава, се додава во соопштението.

– „Женска гардероба“ е современа комедија која ни го открива и ни го покажува она што публиката најчесто не може да го види – животот на актерите зад сцена. Станува збор за пиеса, која ни ги раскажува приказните на четири актерки на различна возраст, кои сакаат различни нешта, но она што ги спојува и ги врзува, се гардеробата и театарот со сета негова магија и страст, пишува во соопштението.

На 10 февруари, пак, ќе биде изведена претставата „Илуминати“, работена според култниот филм на Алфред Хичкок, „39 скали“, во режија на Синиша Евтимов. Театар Комедија и оваа претстава ја направи од сопствени средства во изминатава година.

– Жанровски, претставата е уникатен спој на трилер, акција и комедија, со елементи на ноар и со филмски јазик. Приказната се одвива околу главниот херој, Кирил Балкан, кој го толкува актерот Тино Костадиновски. Тој заедно со плејадата споредни ликови, вешто интерпретирани само од тројцата актери Наталија Теодосиева, Сергеј Димовски и Атанас Атанасовски, нè води низ својата животна приказна со несекојдневни патешествија, се истакнува во најавата.

И покрај проблемите со коронавирусот, како што се нагласува во соопштението, особено во првиот дел од 2022 година, Театар Комедија до крајот на годината го посетија вкупно 20.000 гледачи. Според директорот Дарко Спасов, театарот прави сè за годинава оваа бројка да се зголеми барем двојно.