ЖЕНИ СО ТЕМПЕРАТУРА ОД 39 ОДАТ НА РАБОТА, МАЖИТЕ СО 37 “СЕ ЗБОГУВААТ СО ЖИВОТОТ”: Што се крие зад тоа, разгалување или посериозни тегоби?

Зошто е валидна теоријата дека мажите настинати речиси „се збогуваат со животот“, објаснија експертите.

Не е тајна дека жените ја игнорираат настинката и ги исполнуваат сите обврски на работа и дома, додека впечатокот е дека мажите со првата треска и благо течење на носот „паѓаат исцрпени во кревет“. Зошто според женскиот пол, тешко им е да „преживуваат“ настинка и зошто „раскинуваат“ со животот поради кивавица, беше темата утрово на Прва. Професорот д-р Ранко Раичевиќ и писателката Миљана Барјактаревиќ открија зошто тоа е искуството на повеќето парови.

„Мило ми е што е тука експерт да ни објасни дали мажите се само разгалени. Секогаш се шегувам, па велам дека мажите кога се настинуваат гледаат слики од кога биле мали, се разделуваат и се збогуваат. Не знам дали тоа е физиолошки потешко, но велат дека само жена која родила знае како му е на мажот кога ќе настине“, започна Миљана.

И покрај тоа, д-р Ранко Раичевиќ објаснува дека мажите се всушност поразгалени, но дека за тоа придонеле и жените.

„Луѓето со задоволство веруваат во она што го сакаат. Жените, мајките, ќерките и сестрите носат стигма, особено на овие простори, дека тие треба да бидат наш сервис, па затоа не е бајка повеќе да сме разгалени. Не, туку ние сме навикнати да бидеме. Според само еден податок, во последните десет години смртноста на жените во Србија од мозочен удар е прва во болничките средини. Жените кои имаат сериозни инвалиди и исти фактори на ризик како и мажите, се грижат за своите сопрузи, деца, роднини и се, па дури потоа успеваат да ги контролираат симптомите или поплаките“, објасни д-р Раичевиќ.

Да не се занемарувате себеси е исклучително важно.

„Треба да го смениме разбирањето. Прво треба да се прегледаат жените, ајде да го споредиме со кога летаме и кога опаѓа притисокот на кислородот. Земете маска за себе, па за другите, бидејќи ако можете да си помогнете, можете да им помогнете и на другите. Ако нашите мајки, сестри и ќерки брзаат да им помогнат на сите, тие нема да можат сами да си помогнат, се согласувам дека е потешко да се поднесе настинка, но тоа е затоа што немаме на кого да кажеме, а тие немаат на кого се пожалат и да побараат да им се направи чај. Тоа треба да го смениме, да еднаквоста би била вистинска и суштинска. Кога ќе видиме дека некој во нашата средина се разболува треба почесто да се среќаваме со него. Не само во болест,туку и во здравје и среќа и да покажеме дека цениме се што жените прават за нас“, рече професорката, по што писателот истакна дека мажите потешко одат на лекар.

„Последниве две години бевме преплашени, а температурата е најлоша. Сега и мажите сакаат да одат на лекар, тоа се промени, се смени ставот кон одење на лекар. Нашата заедница беше тврдоглава за ова прашање, но некои корпорации дојдоа до тоа дека при вработувањето нудат бонуси за здрав начин на живот, што го олеснува уште повеќе кога се во прашање превентивните прегледи“, објасни д-р Раичевиќ.