ЖИВЕЕ ОД СОЦИЈАЛНА ПОМОШ И ЗАШТЕДИЛА 9.000 ЕВРА! Анџелина пресметала дека во Германија повеќе и се исплати ДА НЕ РАБОТИ!

Семејството на Германката Анџелина Ницка (30) добива таканаречен граѓански надомест. Бургергелд околу година и пол. За тоа време успеале да заштедат 8.485 евра, а за некои месеци успеале да заштедат и до 1.000 евра.

Во куќата има шестмина, Анџелина со сопругот и четири деца. Нивниот месечен приход е 2.200 евра во кој е вклучен граѓански, детски и родителски додаток. Не плаќаат кирија, немаат дополнителни трошоци, а имаат здравствено осигурување по основ на невработеност, јавува Слободна Далмација.

Па, како успеале да заштедат приближно 10.000 евра? Тој наведува дека едноставно следи строг план за штедење. Таа објаснува дека ја одредила сумата што и е „дозволено“ да ја троши месечно за одредена ставка и се држи до неа. На пример, месечно одвојуваат 20 евра за сокови, исто толку за слатки и ниту едно евро над таа сума. Сè што им останало го ставаат на страна.

– Во декември минатата година собрав шишиња и ги оставив парите на страна. На крајот биле 220 евра, со кои целото семејство го поминало цел ден во забавниот парк.

– Не фрлам ниту едно шише, а тоа го правев и порано. Поентата е дека не смеете да се сметате за жртва. Едноставно ги анализирам трошоците, издвојувам се што ми треба, на пример за лекар, аптека, месечни трошоци за пазарење… и не ја пречекорувам таа сума – изјавила Анџелина.

За храна неделно издвојува 115 евра. На прашањето зошто повеќе сака да добива помош отколку да бара работа, Анџелина одговорила дека тоа во моментов и е поисплатливо. Нејзиниот сопруг студира за информатичар, а кога ќе се вработи, според нивните проценки треба да зема плата над 3.000 евра.

Таа откри и зошто станале приматели на помош.

-Мојот сопруг работеше кога забременив по трет пат. Но, бременоста беше ризична. Бидејќи не можев да се грижам за децата, мојот сопруг побара пофлексибилно работно време на неговото работно место. Бидејќи не можел да го добие, морал да ја напушти работата за да се грижи за децата. Тогаш работев и занает додека можев. Но, морав да престанам и така станавме приматели на Бургергелд – открила Анџелина.