Жозеп Борел: “Без држава Палестина, нема да има мир за Израел“

Без држава Палестина нема да има мир и безбедност за Израел, порача во понеделник високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел.

Во своето обраќање на осмиот министерски форум на ЕУ за Медитеранот (УфМ), кој започна во понеделникот во Барселона, Жозеп Борел предупреди на трагедијата на израелско-палестинскиот конфликт.

Во историјата на најсериозните конфликти, секогаш постои момент кога темнината може да доведе до хоризонтот на мирот. Убеден сум дека, освен шоковите, и двата народа се залагаат за мир“, истакна тој.

Жозеп Борел истакна дека е тешко да се победи Хамас.

Хамас е повеќе од организација. Тоа е идеја, идеологија. Не можете да убиете идеја освен ако не можете да докажете дека имате подобра. За да ја поразат идеологијата на Хамас, на Палестинците им е потребна кредибилна политичка перспектива за државност“, вели Жозеп Борел.

Тој додаде дека е неопходно да им се помогне на Израелците и Палестинците да дојдат до трајно решение.

Бидејќи двете страни имаат еднакви и легитимни права на територијата, ќе мора да ја делат. Мораме да им помогнеме да се договорат за тоа. Нема да можат сами“, истакнува Жозеп Борел.

На Форумот на ЕУ за Медитеранот присуствуваат претставници на околу 40 земји за да разговараат за израелско-палестинскиот конфликт и да ги постават темелите за мир. УфМ е основана пред 15 години по Договорот од Осло во духот на заедничкиот мир и просперитет за медитеранскиот регион. Израел, еден од основачите, не испрати свои претставници.