Заболените од лепра од Брегот на Слоновата Коска се борат против социјалната исклученост

„Една недела пред да умре мајка ми, нејзината куќа беше провалена и изгорена“, рече Матје Окома Агоа, од село во Брегот на Слоновата Коска.

„По нејзиниот погреб, жените играа оро во селото бидејќи, според нив, злото го немало“, рече тој.

Мајката на Окома Агоа боледувала од лепра, болест која ја направила социјално отфрлена долго пред да умре. И искуството оставило свој белег и на него. „Имам лузни за цел живот“, рече тој.

Тој не е единствениот.

Камил Куаси Аси, началникот на селото, раскажа како и неговите родители биле исфрлени поради нивната лепра, до крајот на нивниот живот. Сеќавајќи се на нивното тешко искушение, гласот му трепереше, очите му наполнија со солзи.

И двајцата разговараа со АФП во пресрет на Светскиот ден на лепрата во недела. Тие живеат во селото Дукене-Кремоне во јужниот дел на Брегот на Слоновата Коска, кое од 1960-тите е прибежиште за пациентите со лепра и нивните роднини кои бегаат од социјалната исклученост.

На околу 100 километри (60 милји) од економскиот центар Абиџан, Дуке-Кремон го носи името на францускиот свештеник и италијанскиот град чии жители го финансирале неговото создавање.

„Тука се чувствуваме како дома“

На прв поглед е како секое друго село во Брегот на Слоновата Коска. Но, оваа заедница од 2.800 жители, изолирана на крајот од долгата патека што сече низ огромна шума, е заштитена од погледот на аутсајдерите.

И сеуште има 54 пациенти.

„Овде се чувствуваме како дома“, рече Куаси Аси, татко на четири деца и професор по математика, за АФП во малиот двор на неговиот дом.

Понатаму по истиот пат, Жизел Абена (29) се лекуваше во Институтот Раул Фолеро, болница што припаѓа на истоимената француска група.

Медицинскиот центар речиси цел век се бори со лепрата и чирот Бурули, инфекција на кожата.

Абена излегува од една од зградите со пастелни бои групирани на 42 хектари, чии отворени прозорци ја пропуштаат тропската топлина.

Таа е во инвалидска количка, бидејќи лепрата и ги изела нозете.

Овде се чувствувам добро“, вели мајката на две деца. „Нѐ има многу и стекнав пријатели.

По потекло од Бондуку на североисток, таа нема желба да се врати таму и повторно да ја доживее стигмата што локалното население и ја наметна.

Широко распространето незнаење

„Микробата на лепрата социјално ги исклучува пациентите“, вели професорот Бамба Вагамон, генерален директор на Институтот Раул Фолеро.

“Тоа го искривува лицето, карактеристичните црти. Пациентот повеќе не се препознава себеси, ниту оние кои го познаваат”, објасни тој.

„Како повеќе да не постои. Мене ова ми е уште пострашно бидејќи пациентот ги задржува сите свои ментални способности“, рече тој.

„Помеѓу 70 и 80 проценти од пациентите имаат депресивен симптом“, додаде тој.

Брегот на Слоновата Коска има 12 од 20 запоставени тропски болести (NTDs) наведени од Светската здравствена организација (СЗО), вклучувајќи ја и лепрата.

Во 2022 година, во земјата беа регистрирани 514 нови случаи, но бидејќи третманите базирани на антибиотици се долги и тешко се воспоставува закрепнување, тешко е да се каже точно колку пациенти има.

Ако животот во Duquesne-Cremone е добредојден засолниште од она што пациентите го доживеале на друго место, персоналот сепак сака тие, евентуално, да се вратат кај своите семејства — дури и ако тие често не сакаат да ги вратат затоа што се толку слабо информирани за болеста.

„До 2015 година, дури и медицинските универзитети во Брегот на Слоновата Коска не нудеа образование за лепра“, објасни Вагамон. Тоа успеа да го промени само пред осум години.

Долга инкубација

Лепрата се пренесува преку подолг контакт. Микробот се размножува многу бавно, што го зголемува периодот на инкубација до пет години. Првите симптоми предизвикуваат појава на дамки, а потоа постепено ги изедуваат десензитизираните екстремитети.

„Не постои тест кој може да открие случај на лепра пред да се појават физички симптоми“, додаде Вагамон.

Неговиот институт наскоро ќе стане истражувачки центар специјализиран за НТД, со цел да развие средства за скрининг.

Вагамон е убеден дека целта „нулта лепра до 2030 година“ поставена од Министерството за здравство на Брегот на Слоновата Коска во 2022 година е остварлива, особено благодарение на подигањето на свеста кај децата во училиштата.

Претставувајќи 10 проценти од случаите на лепра, децата во руралните области редовно се погодени од разни кожни болести.

„Тие често доаѓаат на часови уморни и имаат проблеми со концентрирањето бидејќи многу гребат“, објасни Пјер Базие, заменик директор во селското училиште во Џугбосо.

Тие се цел на скрининг организирани од државата, финансирани од Институтот Раул Фолеро, така што тие ги разбираат опасностите од болеста.