ЗАБРАНА ЗА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ, РЕДОВНИ НАРКО ТЕСТОВИ: Во РС се воведуваат ригорозни мерки, училиштата чекаат детални инструкции

0

По трагедијата во белградското основно училиште, Владата на Република Српска донесе ригорозни мерки кои во иднина ќе се применуваат во образовните институции.

Владата на РС на вонредна седница одлучи во иднина учениците редовно и вонредно да се тестираат на наркотични дроги, како и да се забрани употребата на мобилни телефони на часови.

Претседателот на Српска, Милорад Додик изјави дека тоа нема да можат да го спречат ниту оние родители кои ги преувеличуваат своите барања за максимална слобода.

Исто така, најавено е дека сите училишни објекти ќе имаат ограда со цел да се зголеми безбедноста.

Додик прецизираше дека училиштата кои не се, ќе бидат оградени во следната година и дека наставниците и учениците кои во тој момент се на смена ќе имаат пристап до училиштето.

Затоа што според него, има многу ситуации кога повозрасните ученици од училиштата слободното време, односно времето кога немаат настава, го поминуваат во училишниот терен и создаваат атмосфера која може да предизвика врсничко насилство.

девојка, мобилен телефон

Во повеќето училишта минатата недела беа одржани средби со експерти, полиција и родители, како да се постапи и да се заштитат учениците во новонастанатата ситуација. Што се однесува до мерките на Владата на РС, тие ги поддржуваат, но чекаат и појаснување како ќе се спроведуваат во училиштата.

Момир Братиќ во име на Активниот директор на средните училишта во Херцеговина вели дека имале состанок на повеќесекторски тим на кој било констатирано дека безбедноста во овој регион е задоволителна.

Што се однесува до мобилните телефони, забележано е дека децата ги носат на училиште, а професорите постојано се жалеле дека треба да се забрани нивната употреба.

– Според правилникот за дисциплински мерки, употребата на телефони е забранета на часовите, но понекогаш се случува некој и понатаму да го користи телефонот – посочува тој.

И во угостителско-трговско-туристичката школа во Бања Лука потврдуваат дека учениците носат мобилни телефони, поради што поддржуваат мерки за регулирање на таа област.

– Чекаме инструкции, да видиме дали оваа забрана важи за цел ден на училиште или само на час. Дали децата ќе ги остават телефоните дома или ќе можат да ги користат на долг одмор ако треба да се јават некому, тоа некој ќе го разјасни – вели директорот на Угостителско-трговско-туристичката школа, Борис Спасојевиќ.