Заврши средбата на СДСМ/ Зечевиќ, Николовски и Митрески ќе преговараат со АA

Извршниот совет на СДСМ на денешната седница, како што соопштија од оваа партија, расправал за некои актуелни прашања, за економските политики на Владата, за претседавањето со ОБСЕ, за текот на скрининг процесот со ЕУ и за можноста за проширување на парламентарната мнозинство.

Обединувањето на владиното мнозинство, според СДСМ, значи и обединување на нов политички субјект – Алијансата за Албанците, покрај постојните политички партнери.

„Заедничка оценка е дека Алијансата го поддржува концептот на европска Македонија и на овој начин директно придонесува за остварување на стратешките, националните и државните интереси за спроведување на реформите и сите неопходни чекори за членство во ЕУ преку директно учество. Извршниот совет едногласно одлучи партијата да ги продолжи разговорите со Алијансата врз основа на политички и програмски принципи.

За понатамошни разговори со Алијансата, ИК на СДСМ назначи работна група во која покрај претседавачот ќе учествуваат Миле Зечевиќ – генерален секретар на СДСМ, Љупчо Николовски – член на Централниот одбор и Јован Митрески – координатор на пратеничката група на СДСМ.