ЗАГРИЖУВАЧКИ ПОДАТОЦИ! ВЕЌЕ ВО 2040 НИЕ НИТУ ПАР НЕМА ДА МОЖЕ СПОНТАНО да забремени? Филиповиќ: Ова се последиците од модерниот начин на живот

Од Шпанија пристигнаа првите репродуктивни клетки увезени на трошок на државата . Директорката на Републичкиот фонд за здравствено осигурување, д-р Сања Радојевиќ Шкодриќ, рече дека пристигнати се шест пакувања јајце клетки за шест жени, четири жени ќе бидат подложени на процес на ин витро оплодување на Гинеколошко-акушерската клиника КЦС , а две на Народната клиника. Напред.

Гостинката која по овој повод зборуваше во утринската програма на Редакција беше Милица Филиповиќ , генетичар.

Таа изрази запрепастувачки стравови за иднината на репродукцијата во светот.

– Страшна информација презентирана од фондација која се занимава со спречување на сето ова е дека во 2040 година ниту еден пар нема да може да започне спонтано! Таа предупреди, како увертира за понатамошна презентација за неопходноста од ширење на свеста за репродуктивното здравје.

 Кај нас до неодамна се мислеше дека сето ова е за постари парови. Ова почнува да им прави проблем и на помладите жени! – откри таа.

Постојат различни фактори кои водат до овие предвидувања.

– Сето тоа е последица на модерниот начин на живот. Изложени сме на масивно зрачење. Постојано сме изложени на стрес. Во моментот кога ќе се открие причината за неплодноста , таа ќе престане да постои. Невозможно е да се добие овој одговор – рече таа.

Неплодност

Неплодноста се дефинира како неможност да се постигне бременост во рок од една година по нормален сексуален однос (без употреба на контрацептивни средства). Неплодноста е интимен проблем на брачната двојка. Тоа е тежок и сериозен медицински и социјален проблем, бидејќи во околу 50% од случаите има неизлечиви оштетувања на репродуктивните органи. Околу 15% од брачните парови во плодна возраст се стерилни. Машкиот фактор за неплодност е причина во 45%, женскиот во 45%, а во 10% од случаите и двајцата се одговорни.

– Во 30 проценти од случаите нема да дознаеме зошто еден пар не може да започне спонтано – додаде таа.

Понатаму, таа рече дека големиот број барања за репродуктивен материјал е доказ колку тоа и е потребно на Србија.

Додека целиот свет зборува за пренаселеноста на планетата Земја, Илон Маск, напротив, смета дека фабричките породилишта или „бебешките фарми“ се иднината на планетата, а како решение за неплодноста снимил футуристички филм кој го покажува изгледот на таа „лабораторија“.

„Романот се случува во календарската 2542 година (т.е. во 632 година од ерата на Форд) и започнува со шокантна прошетка низ породилиште, кое се покажува како некаква почва за бебиња, кои се направени без секс – ин витро или „од епрувети“ – со точно предвидени генетски карактеристики, што одредува на која социјална класа ќе припаѓаат кога ќе пораснат: Алфа, Бета, Гама, Делта или Ипсилон. Секое ниво пониско значи пониско место во социјалната стратификација Во понатамошниот развој, тие се условени да научат да ги прифаќаат своите идни улоги – пред сè, тие треба да бидат послушни потрошувачи.