Закажани протести пред Парламентот на ФБиХ за време на седницата за потврдување на владата

0

Федерацијата БиХ денеска треба да добие нова ентитетска влада, а седницата на Претставничкиот дом на Парламентот на ФБиХ е закажана за 14:00 часот. Протестите беа закажани половина час порано.

Засега не се знае кој е организатор на протестот наречен „Одбрана на БиХ“, но може да се претпостави дека се работи за истомисленици од СДА и ДФ кои жестоко се спротивставија на наметнувањето измени на Уставот на ФБиХ во како што направи високиот претставник Кристијан во четвртокот попладне Шмит.

Повикот за протести се шири на социјалните мрежи од четвртокот вечерта.

Голем безбедносен предизвик ќе бидат и демонстрациите, со оглед на тоа што во тој период треба да се одржи седницата на Претставничкиот дом на Федералниот парламент на која треба да се потврди новото свикување на Владата на ФБиХ, што е единствена точка на дневниот ред.

Со краткорочната одлука на Шмит се укина обврската за потпретседателите на Федерацијата Босна и Херцеговина да го поддржат изборот на влада. Да потсетиме, потпретседателот од редовите на бошњачкиот народ Рефик Лендо одби да го стори тоа.

Коалицијата составена од партиите Тројката и ХДЗ во четвртокот договори нова распределба на министерствата во Владата на Федерацијата БиХ, во која нема да има НСВ и Партијата за БиХ. Во владата ќе им се придружат ХДЗ 1990 и Рамо Исак, поранешен член на НЕС.