Заменуваат европски хеликоптери за американски: Купуваат „сихок“ за милијарда долари

0

Норвешка вчера објави дека купува американски хеликоптери „сихок“ за над една милијарда долари.

Се одлучи на овој чекор со цел да го замени европскиот авион NH90, кој го напушти по серија одложувања и одложувања.

Имено, минатиот јуни норвешката влада одлучи да го откаже договорот за набавка на 14 хеликоптери NH90 од европскиот индустриски конзорциум NH Industries, потсетува Defence Post.

Шест од тие авиони беа наменети за норвешката морнарица за операции против подморници, а останатите осум за набљудување и спасувачки мисии на крајбрежната стража.

Сепак, Норвешка сега нарачува хеликоптери MH-60R Seahawk од американскиот производител Сикорски, кои ќе чинат околу 12 милијарди круни (1,1 милијарди долари).

Норвешкото Министерство за одбрана во писмено соопштение соопшти дека хеликоптерите „на почетокот ќе ги користи крајбрежната стража, но ќе бидат опремени и за операции против подморници“.

Новиот авион треба да биде испорачан помеѓу 2025 и 2027 година.

Се уште не се избрани хеликоптерите кои ќе бидат опремени со четирите фрегати на норвешката морнарица.

Норвешка го оправда раскинувањето на договорот од 2001 година со NHI, кој вклучуваше хеликоптери од Ербас, италијанскиот Леонардо и холандскиот Фокер, со фактот дека само осум целосно оперативни авиони беа испорачани по 20 години, а првичната цел беше целата флота да биде испорачано од 2008 г.

Покрај тоа, норвешката морнарица се пожали и на доверливоста, одржувањето и други спорни прашања кои влијаеле на намалениот број часови на летот на хеликоптерот NH90, пишува Defence Post.