ЗАРАБОТКА И ДО 10.000 ЕВРА! Кој ќе го засади овој зеленчук, може брзо да се збогати, тој станува се попопуларен

0

Слаткиот компир е повеќегодишно тропско растение од семејството на слатки компири. Иако се слични по име, оваа храна нема никаква врска со компирот, само наликува на компир и може да биде во бела, виолетова и портокалова боја.

Иако слаткиот компир потекнува од Централна и Јужна Америка, тој е широко распространет и на другите континенти. Анализата на експертите од земјоделските факултети од пред неколку години покажа дека производството на сладок компир, кој најмногу е резервиран за тропските региони, би бил исплатлив на Балканот.

Со оглед на тоа што кај нас ова растение не беше надалеку познато, оние кои меѓу први почнаа да го одгледуваат тврдат дека од ова растение можете да заработите и до 10.000 евра по хектар.

Цената на овој сладок компир во продавниците и поголемите маркети оди и до 180 денари за килограм, а земјоделците наведуваат дека кај нас најпопуларен е портокаловиот сладок компир.

Во нашиот регион во текот на летните месеци се зголемуваат сувите денови, а тоа е корисно за слаткиот компир. Садењето започнува во јуни, а експертите наведуваат дека може да издржи и до 50 степени Целзиусови, додека од друга страна не сака ледени денови.

Слаткиот компир е популарен бидејќи е отпорен на штетници, а средства за нивна заштита речиси никогаш не се користат.

Експертите неодамна објаснија дека слаткиот компир се отстранува кога коренот ќе достигне повеќе од 150 грама, а тежината може да се очекува по четири месеци од садењето. Се бере од август до октомври, а знакот на зрелоста е белиот сок што тече од растението.

Медиумите пишуваат дека едно растение дава до три килограми корен и дека во комерцијалното производство приносот може да биде од 20 до 50 тони по хектар. Листовите од слаткиот компир, кои исто така се јадливи, може да се собираат неколку пати годишно.