Засилени безбедносни мерки во Скопје по повод одбележувањето на 151-годишнината на Гоце Делчев

Во Скопје веќе се на сила строги безбедносни мерки за утрешната прослава на 151-годишнината од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев. Поради очекуваните групи од Бугарија и заканите за блокади на патиштата, властите во Република Северна Македонија ги затворија приодите кон Св. Црквата Спас, каде што се положени коските на револуционерот, во сообраќај. Опозицијата и граѓаните кои се организираат на социјалните мрежи подготвуваат разни настани околу црквата.

Подрачјето околу тврдината во Скопје е целосно затворено за сообраќај. На неколку метри е црквата во која лежат посмртните останки на Гоце Делчев, однесена таму од бугарските комунисти во 1947 година.

Специјални полициски единици го обезбедуваат просторот, а пристапот до црквата денеска беше забранет. Утре цвеќе и венци на саркофагот ќе можат да положат само делегации и лица кои однапред се пријавиле во МВР, односно не сите граѓани. Ова се прави за прв пат оваа година.

Инаку, утре, 4 февруари, претседателот на државата Стево Пендаровски, премиерот Димитар Ковачевски и министрите ќе положат венци и цвеќе во чест на споменот на револуционерот. Од Бугарија ќе присуствуваат вицепремиерот Иван Демерџиев, бугарскиот амбасадор Ангел Ангелов и други.

На позадината на претепувањето на Христијан Пендиков во Охрид и тензиите што се креваа меѓу двете земји во изминатите неколку месеци, опозициската ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе организира „херојска стража“ околу црквата, дека може да дојде секој што сака да го почитува споменот на Делчев, но без никакви навредливи квалификации за државата и народот.

Група од над 100 Бугари ќе патува од Бугарија и, според пишувањата на медиумите, ќе бидат спроведени од границата до Скопје. Министерот за внатрешни работи на Северна Македонија, Оливер Спасовски, кој пред неколку дена се сретна со Иван Демерџиев и со шефот на Службата за државна безбедност овде во Скопје, на разговори околу мерките за обезбедување мирно одвивање на настанот, рече дека делегациите ќе положат венци во согласност со строг план.

Во Скопје има и споменик на Гоце Делчев, кој има уникатна приказна што го поврзува со Бугарија.

Во оваа приказна нè запозна Аргир Стумбов, еден од луѓето со бугарски идентитет овде.

Погледнете ја историјата на споменикот на Гоце Делчев во Скопје, дело на бугарскиот скулптор Љубомир Далчев

Аргир Стумбов е потомок на македонските Бугари од Егејска Македонија.

„Нашето село се викаше Бугарско Плаце. Ова е нешто важно за нашата историја“, вели тој.

По Првата светска војна, неговото семејство заминало во Константинопол. Самиот Аргир е роден во Истанбул. Сега живее во Скопје.

„Веќе сум навикнат на сето тоа, знам што се случува и се обидуваме ладнокрвно да го запознаеме сето она што се случува во оваа земја“, вели Аргир.

Ни го покажува споменикот на Гоце Делчев во градскиот парк на Скопје: „Создаден е во 1966 година од Љубомир Далчев, ѝ беше претставен на тогашната Народна Република Македонија, но за жал во последните години не се одржува како што заслужува. “

Архитектот Љубомир Далчев, брат на поетот Атанас Далчев, го дизајнирал и изработил овој споменик во чест на Гоце Делчев – пријател на таткото на двајцата големи Бугари.

„Можете ли да замислите дали покојниот Љубомир Далчев бил сè уште жив, и дали би дошол денес овде на посета, да го допре неговиот споменик, а некои луѓе не му дозволуваат да го допре споменикот што самиот го создал. Ова е многу парадоксално. вели Аргир Стумбов.

Далчев му го подари споменикот на Скопје и лично присуствуваше на неговото откривање. Натписот на задната страна – пресечен на пиедесталот – гласи. „Леарница Ал. Котев. Софија”. Општината со денови ги бојадисува клупите и осветлувањето околу споменикот за утрешното чествување на кое новинарите и интелектуалците од двете страни на границата повикаа да биде мирно и цивилизирано.

За утре да има мир, на улиците околу Св. Спас црква, каде што се посмртните останки на револуционерот. Властите ги повикаа заедниците од двете страни на границата да не подлегнуваат на националистичката реторика преку говор на омраза.

Дали Бугарите ќе бидат запрени на границата ќе се решава тогаш, појасни Спасовски, кој посочи дека министерствата за внатрешни работи на двете земји редовно одржуваат меѓусебни контакти.