Зацртана цел! Шолц откри што планира Германија до 2030 година

На Германија ѝ требаат повеќе работни места. Затоа, властите треба да преземат сет мерки за зголемување на нивниот број за шест милиони до 2030 година, изјави германскиот канцелар Олаф Шолц.

На земјата ѝ се потребни експерти не само од Германија, туку и од неевропски земји, додаде политичарот. Ќе се развие „најмодерна легислатива“ во областа на имиграцијата за привлекување граѓани.

„До 2030 година ни требаат шест милиони дополнителни работни места на германскиот пазар на труд. Ќе ги донесеме потребните закони пред крајот на оваа година“, вети Шолц.

Зголемувањето на бројот на вработени граѓани позитивно ќе се одрази на економскиот раст, додаде тој.

Канцеларката се осврна и на кризата, изразувајќи надеж дека земјата достоинствено ќе излезе од неа и дека ќе стане посилна.