Заштитете се: Како негативната енергија на другите да не влијае на вас?

0

Дали ги апсорбирате туѓите емоции или енергија? Ако имате тенденција да бидете „емотивен сунѓер“, особено кога станува збор за оние непријатни чувства како што се нервоза, тага, лутина, од витално значење е да знаете како да станете имуни на негативните емоции на другите луѓе.

Дали негативните емоции се ваши?

Ако некоја емоција, како што се страв или гнев, е ваша, соочете се со неа нежно или побарајте стручна помош. Размислете што го предизвикува ова чувство. На пример, ако штотуку сте гледале комедија, но сте се вратиле дома од кино чувствувајќи се очајно, можеби сте ја апсорбирале енергијата на луѓето што седат до вас; во непосредна близина, енергетските полиња се преклопуваат. Исто така, ако секогаш се чувствувате негативно по разговорот со одредена личност, можно е личноста да ви пренесува таква енергија или да сте во токсична врска. Размислете кои луѓе ги пуштате во вашиот живот.

Фокусирајте се на себе

Оваа акција ве поврзува со вашата суштина. Продолжете да издишувате негативност и да вдишувате мир неколку минути. Тоа помага да се ставите во ред и да го исчистите стравот или другите непријатни емоции. Размислете за негативноста како сива магла што се издигнува од вашето тело и златна светлина на мир што се влева во вас. Ова може да доведе до побрзи резултати.

Ослободете се од насобраната негативност

Негативните емоции како страв, лутина често се наоѓаат во вашиот емотивен центар во соларниот плексус (соларна чакра). Ставете ја дланката на сончевата чакра и продолжете да испраќате љубов и грижа кон оваа област за да ја измиете сета негативност и стрес од неа. Оваа вежба создава чувство на удобност и сигурност.

Опкружете се со позитивни луѓе

Поканете пријател кој е позитивен, добар, кому имате доверба. Поминете време со колега кој ја гледа добрата страна на нештата. Слушајте ги надежите на народот. Слушајте ја верата што ја носат во себе. Уживајте во охрабрувачките зборови, песни и уметнички форми. Надежта е заразна и ви го подигнува духот. Негувајте позитивни емоции кои ја зголемуваат внатрешната сила. Ако се опкружувате со мир и љубов, ќе напредувате исто колку што негативните емоции би ве направиле слаби. Почитувањето на сопствените потреби преку здрава самољубие може да ја зголеми вашата способност да ги почитувате другите.

Научете да го користите сочувството како начин да се заштитите од преголемите емоции. Сочувството ви овозможува да бидете чувствителни на маките на другите, но бара и сочувство за себе. Ова значи дека не треба да се чувствувате виновни поради обидот да избегнете преоптоварување.

Останете во природа

Природата е таа што ни дава позитивна енергија, зеленилото не опушта, а погледот на водата смирува. Затоа обидете се редовно да шетате низ шумата, да ја гледате реката, да вежбате на тревникот, да се одморите под сенката на дрвото или да слушате цврцорење на птиците.