За Армијата на Македонија ќе бидат обезбедени дронови и хеликоптери

„Дроновите се дел од најновата технологија што може да се користи и за војна и за одбрана и гарантирање на одбраната на една земја. До Министерството за одбрана е претставена анализа на Генералштабот на Армијата и се работи на прецизирање какви беспилотни летала, до кој степен треба да се набават и како ќе се вградат во сегашниот одбранбен систем, во координација со другите институции. во државата и дали ќе се обидеме да има поширока употреба и за цивилни цели“, изјави министерката за одбрана Славјанка Петровска во „Дневник“ на ТВ Сител, пренесува Телеграфи.

Таа изрази очекување дека до крајот на годинава тимот формиран во Министерството за одбрана ќе излезе со конкретен предлог за набавка и истиот ќе биде предмет на набавка во следниот период.

„Донирани се 12 хеликоптери, остатокот што е дел од нашата флота е во употреба и нема да биде отуѓен на никаков начин додека не заврши набавката на осум нови транспортни хеликоптери и што е најважно, не се испорачаат во нашата земја. За донираните украински хеликоптери рече Петровска.

Што се однесува до набавката на хеликоптерите, поточно од каде ќе бидат обезбедени, Петровска рече дека тимот одговорен за процесот побарал дополнително време да ги разгледа понудите кои се доставени, додека во текот на следната недела се очекува да бидат упатени до министерството и Генералштабот и ќе достави конкретен предлог до Владата.