За пет дена граѓаните на Србија предале повеќе од 9.400 парчиња оружје и 400.000 парчиња муниција

Од почетокот на акцијата минатата недела, граѓаните на полицијата и предале повеќе од 900 парчиња оружје

Од почетокот на акцијата на 8 мај, граѓаните до Министерството за внатрешни работи на Србија предале 9.401 оружје, околу 400.000 парчиња муниција, како и 884 парчиња мини и експлозивни направи, изјави Бојана Отовиќ Пјановиќ од Службата за сузбивање на криминалот. Служба на МВР на Србија и уште еднаш ги повика граѓаните кои сакаат да се ослободат од оружјето да го предадат на МУП.

Таа за Танјуг изјави дека меѓу граѓаните кои го предале оружјето има и многу кои легално поседувале оружје.

Отовиќ Пјановиќ истакна дека нема да одговараат граѓаните кои нелегално држеле оружје и сега го предале.

По сите мерки што Владата на Србија ги наложи до надлежните министерства, вклучително и МУП, а кои се однесуваат и на измените на Законот за оружје и муниција, министерот за внатрешни работи го искористи своето легитимно законско право, со цел да се зачува безбедност и заштита на интересите на граѓаните и за зачувување на јавниот ред и мир може да издаде наредба за спроведување на постапката за легализација.

Самиот концепт на легализација вели дека секој граѓанин може да се ослободи од оружјето без докажување на неговото потекло и без кривично-правна и прекршочна одговорност, појасни таа.

Таа додаде дека доколку некој има проблем да го предаде оружјето во најблиската полициска станица, може да побара поддршка од полицијата, која ќе дојде на пријавената адреса и ќе го подигне оружјето. 

Акцијата трае до 8 јуни.

Безбедносниот експерт Мирослав Бјеговиќ го оцени како многу добар одговорот на граѓаните за предавањето на оружјето на МУП и изјави дека во претходните четири слични акции во 2015, 2016, 2017 и 2020 година не е предадено толку оружје колку што е предадено само во претходните неколку дена.

Зборувајќи за потеклото на оружјето кај граѓаните за кое не може да се добие дозвола, тој рече дека се работи пред се за воено или автоматско оружје и дека во 90 отсто од случаите потекнуваат од воените зони од 90-тите години.

„Тоа оружје е особено опасно, и за оние кои го држат, бидејќи може да дојде во сопственост на луѓе кои со него би извршиле кривично дело, што се случи во последните случаи. Оружјето беше лесно достапно во трагедијата што се случи во Белград , и затоа ќе биде построг и контролиран начин на складирање на легално оружје.Во друг случај, во Младеновац, имало и лесно достапно оружје, а илегално, односно автоматска пушка“, изјави Бјеговиќ.