За 21 година од босанско државјанство се откажале над 95.000 луѓе

0

 Во изминатите 21 година 95.836 лица се откажале од државјанството на Босна и Херцеговина, објавија босански медиуми.

Процесот на откажување од босанско државјанство може да трае од неколку месеци до неколку години, што бара комплетирање на бројни документи.

Целата процедура чини околу 800 босански конвертибилни марки.

Како причини поради кои луѓето се откажуваат од босанското државјанство се многубројни од полесен пристап до студирање во странство, еднаков статус во друга земја, до полесно патување во странство