Звезда без навивачи против Армани – пристигна соопштение и забрана

Навивачите на Црвена звезда нема да можат да присуствуваат на натпреварот со Олимпија Милано кој е закажан за 11 јануари 2024 година.

Јавниот службеник, поточно префектот Клаудио Сгараља, донесе одлука да ја забрани продажбата на билети на српските навивачи од Белград.

Освен тоа, картичката нема да можат да ја добијат ниту луѓето од другите области во Италија, само жителите на Ломбардија.

Имаше соопштение и од префектурата на Милано каде се вели за „лимити“ поврзани со публиката.

„Од многу причини, за да го заштитиме јавниот ред и безбедност, донесовме одлука, која веднаш стапува во сила, да ја забраниме продажбата на билети за навивачите на Црвена звезда од Белград и да дозволиме купување карти само за жителите на регионот Ломбардија. Билетите ќе се печатат само заедно со личните податоци на купувачот“, се вели во соопштението.

Како што пренесува „Milano Today“, сите овие мерки се за да се спречат конфликти на територијата на Милано. Се започна на 4 февруари, кога црвено-белите навивачи ги нападнаа симпатизерите на Рома, им го одзедоа знамето, а подоцна го запалија во Белград.

Римјаните наводно се обидувале да се одмаздат, поради што на 20 октомври во Болоња ги нападнале српските студенти кога на програмата бил натпреварот помеѓу Виртус и Црвена Звезда.

Подоцна, наводно сакале да стигнат до Берн, каде црвено-белите се сретнале со Јанг Бојс во Лигата на шампионите, за да извршат нова одмазда, но потоа биле депортирани во Италија.