„Звучи неверојатно но многу добив!“ Лалиќ и Хрватин дадоа шокантни изјави на суд – детално открија колку им било платено за убиството!!!

0

Денеска во Специјалниот суд во Белград продолжи судењето на криминалниот клан на Вељко Беливук и Марко Миљковиќ, а сведокот-соработник во оваа постапка, Бојан Хрватин, го продолжи своето сведочење во кое детално зборуваше за злосторствата на кланот кои ги има направено.

Тој откри кој ги убил ,,Шкалјарите” на Крф, како и како Дедовиќ и Стаматовиќ биле ликвидирани во Атина, а зборувал и за тоа колку му биле платени за убиствата, како и кој бил неговиот мотив да ги признае злосторствата.

На прашањето на заменик обвинителот колку пари добил за валкано работење, Хрватин рече дека за Величковиќ добил 10.000, за Лазаревиќ 20.000 и додаде:

– 10.000 за примопредавање оружје, 300 евра за еден инцидент на стадион и 10.000 евра за ликвидацијата на Здравко Радојевиќ.

Не помалку експлицитен беше и сведокот-обвинетиот Срѓан Лалиќ, кој при сведочењето во претходните неколку месеци зборуваше и за финансиските приходи на групата. Во таа прилика Лалиќ истакна дека ситуацијата во 2019 година била многу ,,слаба“, и дека дури во втората половина на 2020 година групата почнала да остварува сериозни приходи, како и да има сериозни приходи.

-Во 2019 година беа само неколку илјади евра, не ви се верува но, тоа е мизерно за нас. Не знам колку заработил секој поединечно, сите имале некакви свои криминални активности. Браќата Будимир на пример биле задолжени за марихуана, не можам да знам колку им бил прометот. Никој не беше задолжен да води финансиски извештаи, секој имаше свој паричник. На пример, во Кавачкиот клан не знам колку пари добиваат, тие одлучуваат колку ќе платат некому – истакна Лалиќ и додаде:

– Беливук ми даде пари, еднаш 10.000 евра, другпат 5.000 евра а еднаш килограм кокаин кој го поделивме неколкумина. Тие 5000 беа за криминални дејствија кои ги правевме во Атина, не знам точно за што беше.

Тој килограм кокаин, го измешавме и добивме два килограми, можеби земав од 7.000 до 10.000 евра за 200 или 300 килограми кокаин – истакна Лалиќ.

По неговата изјава следуваше и адвокатското прашање:

– Сето тоа го направи за тие 5.000 или 10.000 евра и кокаин?

– Знам, звучи неверојатно, добив толку многу. Знам дека не ви се верува но навистина многу заработував- истакна Лалиќ.