“ЗЕЛЕНА ВОЕНА СОБА“ – Воздухот во овој милионски град е толку загаден што властите започнаа ‘војна’: “Ова е апокалипса!“

Непријателот е речиси невидлив и нема војници, но главниот град на Индија сепак создаде „Зелена воена соба“ со цел да се справи со огромното загадување на воздухот што ги косе неговите жители со децении, пишува веб-порталот Phys.org.

Загадувањето доведе до вонредна состојба“, порача Гопал Раи, министер за заштита на животната средина на овој брзорастечки мегаград со над 20 милиони жители, кој често е на врвот на листата на градови со најзагаден воздух.

Гопал Раи го нарекува проблемот – „апокалипса“.

слика
Њу Делхи

Најновиот обид на Њу Делхи за борба против деценискиот проблем е високотехнолошкиот координативен центар, каде 17 експерти ги надгледуваат огромните екрани кои емитуваат во живо жаришта за загадување, емитуваат сателитски снимки на НАСА и ги ажурираат сензорите за индекс на квалитет на воздухот (AQI).

Во Њу Делхи, нивоата на PM2,5 загадувачи – микрочестички кои предизвикуваат рак кои влегуваат во крвотокот преку белите дробови – многу често ги надминуваат границите на опасност поставени од Светската здравствена организација за дури 30 пати.

Училиштата беа затворени низ градот во петокот бидејќи штетниот сив смог обви многу населби, додавајќи им проблем на и онака тешкиот живот на многу од неговите 30 милиони жители.

Просечниот жител на градот може да умре речиси 12 години порано поради загадениот воздух, според извештајот од август на Институтот за енергетска политика на Универзитетот во Чикаго.

Смогот што ги боде очите и белите дробови се влошува во текот на зимата од октомври до февруари – кога постудениот воздух го заробува загадувањето – па на жителите им се препорачува постојано да носат маски за лице надвор.

Минатиот месец, Њу Делхи отвори центар за координација на загадувањето наречен „Зелена воена соба“, обединувајќи 28 владини оддели за да ги лоцираат најлошите точки за загадување.

Штом индексот за квалитет на воздухот (AQI) се влоши, ги алармираме нашите тимови на теренот и тие веднаш преземаат акција“, вели инженерот за заштита на животната средина Анураг Павар.

слика
Њу Делхи

А мерките вклучуваат доставување известување до проблематична фабрика, потоа гаснење пожар во ѓубре, запирање на возила што исфрлаат црн чад, запирање на нелегални огномети за време на фестивали или испраќање цистерни за вода да прскаат област за да се намали прашината.

Сепак, тие не можат да ги решат клучните проблеми – огромните пожари што ги палат земјоделците околу Њу Делхи за да ги исчистат оризовите полиња по жетвата и да ја подготват почвата за сезоната на сеидба.

Пожарите од земјоделските полиња можат да го затрупаат цел град со жолто-сив смог кој, според студија, предизвика скоро 17.500 предвремени смртни случаи во 2019 година.

Загадувањето на воздухот е еден од најголемите еколошки ризици по здравјето, предупредува СЗО, бидејќи предизвикува мозочни удари, срцеви заболувања, рак на белите дробови и болести на респираторниот систем.

За да се намали ова, властите во Њу Делхи почнаа да користат биохемиски спрејови кои го забрзуваат распаѓањето на стрништата, со што се подготвува почвата за садење.

Но, како и со многу еколошки напори, добрите намери наидуваат на политички пречки.