Земјотресот уништи бројни турски и сириски историски споменици

0

Земјотресите уништија или оштетија антички споменици кои претходно издржале војни и катастрофи.

Серијата разорни земјотреси и последователни потреси во Турција и Сирија, во кои загинаа повеќе од седум илјади луѓе, исто така уништија или оштетија неколку историски споменици на овој антички регион кои преживеале бројни војни и природни катастрофи низ вековите.

Деловите на Сирија погодени од земјотресите исто така страдаат од 12-годишна војна, која исто така опустоши некои од исконските градби по кои земјата, една од лулките на човечката цивилизација, одамна е позната.

Експертите стравуваат дека земјотресите би можеле да ја влошат загубата на културното наследство во регионот – турската влада објави дека повеќе од 5.600 згради се уништени само во таа земја. УНЕСКО во вторникот предупреди дека неколку места на светско наследство – кои агенцијата на Обединетите нации ги стави под своја заштита поради нивното културно, историско, научно и други форми на значење – можеби се оштетени.

Ова се некои од клучните споменици за кои се знае дека претрпеле оштетувања во земјотресите:

Замокот Газиантеп, Газиантеп

Локално познат како Газиантеп Калеши, замокот од вториот век од нашата ера во центарот на турскиот град Газиантеп е делумно уништен, со многу ѕидови и караули срамнети со земја, а други делови оштетени.

„Некои од бастионите во источните, јужните и југоисточните делови на историскиот замок Газиантеп во централната област Сахинбеј беа уништени во земјотресот, а остатоците беа расфрлани по патот“, објави во понеделникот турската државна новинска агенција Анадолу.

Објектот првично се користел како место за набљудување. Римјаните потоа го развиле во вистински замок. Споменикот беше популарна туристичка атракција, неговата долга и богата историја сведоштво за античките корени на градот и безбројните бранови посетители и освојувачи кои со векови го привлекуваат овој дел од Турција.

Замокот е реновиран неколку пати, последен пат во раните 2000-ти.

Сирвани џамија, Газиантеп

Во близина на замокот Газиантеп, сериозна штета претрпе и оваа џамија од 17 век. Нејзиниот источен ѕид и куполата делумно се урнати, јавува Анадолија.

Џамијата, една од најстарите во Газиантеп, долго време стоеше високо на листата на атрактивни локации, не само како верски објект, туку и како архитектонско чудо. За разлика од повеќето минариња во џамиите, кулите на џамијата Сирвани имаат два балкони.

Цитаделата Алепо, Алепо

Тој е еден од најстарите постоечки замоци во светот, но не ги избегна оштетувањата во земјотресот.

„Делови од отоманска воденица во цитаделата“ во Алепо се урнаа, додека „делови од североисточните одбранбени ѕидови пукнаа и паднаа“, се вели во соопштението на сириската Генерална дирекција за антиквитети и музеи.

Делови од куполата на минарето на џамијата Ајубид во цитаделата паднаа, додека влезот на тврдината е оштетен, „вклучувајќи го и влезот во кулата Мамлук“, додаде владината агенција.

Во меѓувреме, УНЕСКО во соопштението рече: „Се урна западната кула на стариот градски ѕид, а неколку згради на пазарите беа оштетени“.

Тврдината Дијарбекир, Сур

Историската тврдина и соседните градини Хевсел во провинцијата Дијарбакир во Турција беа прогласени за дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО во 2015 година.

Во вторникот агенцијата на ОН објави дека и двајцата биле оштетени во земјотресите. Во соопштението на УНЕСКО, се наведува дека се тажни поради „рушењето на неколку згради“ во тврдината.

Јени џамија, Малатија

Џамијата од 17 век во античкиот град Малатија во турскиот регион на источна Анадолија претрпе повеќекратни земјотреси. Бил уништен во земјотрес во 1894 година, но потоа бил повторно изграден. Таа повторно почина во земјотресот во 1964 година.

Во понеделникот, многу од ѕидовите на споменикот се урнаа, според Анадолија, отворајќи ново поглавје во борбата за опстанок на џамијата.