Зошто Бил Гејтс е оптимист за следните 20 години?

Бил Гејтс поминува голем дел од своето време зборувајќи за егзистенцијални глобални закани, како што се климатските промени или идните пандемии кои би можеле да влијаат на светот. Сепак, ко-основачот на Microsoft е голем оптимист кога зборува за иднината на човештвото.

Со оглед на предизвиците со кои може да се соочат новите генерации, Гејтс верува дека секој роден во следните две децении ќе живее подобро од оние родени во претходните години.

Во интервјуто на Институтот Low y во Австралија, Гејтс рече: „Сè уште сум многу оптимист и мислам дека би било многу подобро да се родам во следните 20, 40 или 60 години отколку во кое било друго време во минатото. “

Пандемијата СОВИД-19 што го доведе светот во застој, неуспехот на владите да ги исполнат наведените цели за справување со климатските промени или конфликтот во Украина, кој индиректно влијае на остатокот од планетата, го тераат Бил Гејтс да мисли дека подобрите времиња допрва доаѓаат.

Но, не размислуваат сите на ист начин. Анкетата на Галуп во САД покажа дека само 42% од Американците веруваат дека денешните млади луѓе ќе имаат подобар животен стандард од нивните родители.

Една од главните причини зошто Гејтс верува дека луѓето ќе живеат подобро во иднина е напредокот што е направен во јавното здравство, каде што стапката на смртност под 5 години е намалена и технолошкиот напредок што не само што нè зближува со нашите најблиски дури и кога се оддалечени со милји, но исто така им овозможуваат на работниците да имаат поголем досег низ целиот свет.

Во светот има се помалку неписмени луѓе и „има многу алатки за поттикнување на нашата иновација“, рече Гејтс, кој подвлече дека условите за живот веќе се подобрени.