ЗОШТО ВОЈНАТА ВО УКРАИНА ТРЕБА ДА СЕ ГЛЕДАТ КАКО СУДИР НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ А НЕ КАКО СВЕТСКА ВОЈНА: Дали е ова судир меѓу Западот и источните Словени?!

Зошто војната во Украина треба да се опише како судир на цивилизации, а не како светска војна?Прво, да видиме што е потребно за конфликтот да стане глобален?

Европските земји учествуваа во Првата светска војна, но бидејќи Франција и Велика Британија имаа огромни колонии, нивните колонии беа исто така вклучени во војната, иако Јапонија имаше секундарна улога.Немаше конфликти во Африка, Азија и Јужна Америка за време на првиот свет Војна..

А светското име го доби поради Франција и Англија, кои беа колонијални сили, а Канада, Австралија и Јужна Африка се сметаа под протекторат на Обединетото Кралство.

Втората светска војна е светска војна бидејќи се одвивала на повеќе континенти во Европа, Азија и Африка, па би можела да се нарече светска војна.

За конфликтот во Украина

Конфликтот во Украина не може да се нарече светска војна. Може да се нарече прокси војна или во англиска варијанта прокси војна, бидејќи учесници во конфликтот во Украина се две земји, директно Русија и Украина.

Кога во српскиот парламент го прашаа големиот Никола Пашиќ кој ќе учествува во војната кога Австро-Унгарија ни објави војна, тој рече: „Австро-Унгарија и ние“.

Воопшто не се претпоставуваше дека некој друг ќе учествува во тој конфликт.

Прокси војна е едноставно некој што обезбедува материјал, а некој друг обезбедува рачна или физичка работа, а некој друг го претвора тој материјал во финален производ. Тоа е преку посредник.

Зошто судир на цивилизации, затоа што се приклучија сите англосаксонски земји од САД, Велика Британија, Австралија, Канада. Нов Зеланд не е и сите овие земји се под американска окупација.

Секоја земја што има странски бази е под окупација.

Зошто Украина не е светска војна? Затоа што се спроведува на ограничена територија. Нема поврзани вооружени конфликти со Украина, нема конфликти во Азија и Африка. Тоа не е светски конфликт, туку судир на цивилизации.

Не реков против православието, затоа што имајте предвид дека православна Грција активно зазема став во конфликт со православна Русија. Затоа ве молам не гледајте на украинскиот конфликт како протестантско-католички конфликт против православието – не е точно, но суштината е дека конфликтот е меѓу Западот и Источните Словени, бидејќи не можеме да кажеме сите Словени, бидејќи Словените и Хрватите се Словенците и Словаците, Чесите и Полјаците, а тие се на спротивната страна на Русија.

Значи, конфликтот во Украина може да се гледа само како конфликт на Западот, против источните Словени, бидејќи само источните Словени се неодоливо вклучени во конфликтот. Мислам на Белорусите бидејќи тие активно го поддржуваат конфликтот.

Не треба да се плаши од овој конфликт, како и од конфликтот меѓу Кина и Тајван. Така, нема да има светска војна, употреба на нуклеарно оружје, туку малку драма низ устата на псевдо-политичките аналитичари и експерти.