ЗОШТО НЕКОИ ЛУЃЕ УМИРААТ ЗА ВРЕМЕ НА ИНТИМНИ ОДНОСИ !? Ова најчесто ги погодува мажите кои се во овој период од животот

Интимните односи имаат многу корисни физички и психолошки ефекти врз телото, вклучително и намалување на високиот крвен притисок, подобрување на имунолошкиот систем и подобро спиење. Но, за жал, тие имаат и темна страна.

Луѓето понекогаш умираат за време или кратко време по односот. За среќа, фреквенцијата е исклучително ниска и сочинува 0,6 проценти од сите случаи на ненадејна смрт за време на секс. Постојат многу причини зошто тоа им се случува на луѓето. Во повеќето случаи, тоа е предизвикано од физички напор на сексуална активност или лекови на рецепт или нелегални опијати.

Ризикот од каква било ненадејна срцева смрт се зголемува како што луѓето стареат. Се јавува главно кај мажи (просечна возраст од 59 години), а најчеста причина е срцев удар, познат и како миокарден инфаркт.

Меѓутоа, неодамна, истражувачите од Универзитетот во Лондон открија дека овој феномен не е ограничен само на средовечни мажи. Студијата, која беше објавена во JAMA Cardiology, истражуваше ненадејна срцева смрт во 6.847 случаи помеѓу јануари 1994 година и август 2020 година.

Овие смртни случаи обично не се предизвикани од срцев удар, како што е случајот кај постарите мажи. Во половина од случаите (53%), било откриено дека срцето е структурно нормално, а причината за смртта била ненадеен абнормален срцев ритам наречен синдром на ненадејна аритмичка смрт. Аортната дисекција била втора најголема причина (12%).

Останатите случаи се должат на структурни аномалии како што е кардиомиопатија (болест на срцевиот мускул што го отежнува срцето да пумпа крв до остатокот од телото) или ретка група генетски состојби познати како каналопатии. Променетиот срцев ритам може да предизвика недостаток на кислород и може да доведе до ненадеен срцев удар каде што срцето престанува да чука.

Оваа нова студија сугерира дека ненадејната срцева смрт кај луѓето на возраст под 50 години најчесто се должи на синдромот на ненадејна аритмичка смрт или кардиомиопатија. Сепак, ниската инциденца на смрт во овие студии сугерира дека ризикот е многу низок, дури и кај луѓе со постојни срцеви заболувања.