Зошто се повеќе луѓе пијат кафе пред спиење?

Можеби звучи „лудо“, но пиењето кафе пред спиење може да биде тајната за поенергично и подобро будење, пишува New York Post .

„На кофеинот му требаат околу 30 минути за да се метаболизира, а кога ќе се разбудите, можете да ја добиете двојната корист од освежен сон и будност со кофеин“, вели експертот за спиење Џејмс Вилсон од Mattress Online.

Науката дефинитивно го поддржува ова тврдење. Студија од 2010 година покажа дека дремката веднаш по пиењето кафе може да ја подобри способноста на мозокот да апсорбира кофеин.

Иако ви се чини дека кафето може да ве спречи да заспиете, потребно е време за да делува кофеинот. Експертите од Healthline велат дека пиењето кофеин само 20 минути пред дремката е идеално за мирен сон.

Спиењето подолго од 30 минути може да направи некој да се чувствува попоспан затоа што може да влезе во подлабока состојба на сон. За да го оптимизирате вашиот ноќен сон, не треба да пиете кафе помалку од шест часа пред спиење.

Колку кафе да се испие пред спиење?

Идеалната количина на кофеин што треба да се земе пред спиење за да се чувствувате повеќе будни е две шолји кафе или 200 mg кофеин.

Сепак, Вилсон предупреди дека не се сите луѓе исти.

„Важно е да се напомене дека преференциите на секого се индивидуални, така што дремката со кофеин може да работи за некои, а не за други“, рече тој.

Сепак, дремењето има различни здравствени придобивки, особено ако сте ненаспани.

„Дремењето е одличен начин за борба против симптомите на лишување од сон. Може да ви даде поттик за будност, да ве направи попродуктивни и може да ви помогне ако спиете спротивно на вашиот природен деноноќен ритам, на пример, ако сте ноќна був што е принудена да стане во пет наутро за на работа. “, откри Вилсон.