Зошто „се стресуваме“ кога ќе почнеме да заспиваме?

Додека заспиваме, се случува вибрација на целото тело да не потресе и повторно да нè освести неколку секунди. Колку и да изгледа чудно, има објаснување

Ова е неволен мускулен спазам кој се јавува кога личноста заспива и се нарекува хипнагогичен тремор .

Овој феномен го добил ова име што се однесува на хипногошката состојба, преодниот период помеѓу будната состојба и спиењето . Хипнагогичните тремори се популарно познати и како хипнични тремори или почеток на спиење.

Мускулните грчеви може да се појават спонтано или може да бидат поттикнати од звук, светлина или други надворешни дразби.

Некои луѓе имаат хипнагогичен тремор придружен со халуцинации, соништа, чувство на паѓање или силни светла или гласни звуци кои доаѓаат од внатрешноста на нивната глава.

Почетоците на спиењето се вообичаени, при што 60 до 70 проценти од луѓето ги доживуваат, според некои студии.

епифиза-жлезда

Многу луѓе може да имаат хипнотички тремор во текот на ноќта без да го сфатат тоа , бидејќи овие потреси често не се паметат, особено ако не предизвикуваат личноста да се разбуди.

Некои научници веруваат дека одредени фактори, како што се стресот, анксиозноста, заморот, кофеинот и недостатокот на сон , може да ја зголемат фреквенцијата или јачината на треморите, но недостасува конечна студија за ова прашање.

Исто така, истражувачите не се сигурни за причините за потресите, но постојат неколку теории.

Една хипотеза вели дека хипнагените тремор се природен дел од транзицијата на телото од будност во сон и се јавуваат кога нервите „не успеваат“ во текот на процесот.

Друга идеја објаснува дека спазмите се многу стар рефлекс на опуштање на мускулите кога започнува спиењето – мозокот погрешно ја толкува релаксацијата како знак дека приматот паѓа од дрвото и ги принудува мускулите веднаш да реагираат.