„Игнорирањето“ на Курти од страна на американската амбасада се гледа како знак за влошување на односите меѓу партиите

0

Остануваат два дена од средбата што ја свика американската амбасада во Косово на која ќе се разговара за Асоцијацијата.

Во важна тема за земјава не е поканет ниту премиерот Албин Курти.

Непоканата за Курти се смета за сигнал за влошување на односите со меѓународните.

Белгим Камбери од Институтот „Мусин Кокалари“ изјави дека останува да се види како ќе се одвиваат односите на Курти со Америка.

„Во случај на оваа средба да нема претставници на Владата на Република Косово, тогаш тоа ќе го докаже влошувањето на комуникацијата и прашањата на здружувањето на српските општини меѓу Владата на Косово и американските претставници. Тоа докажува дека ќе продолжат со притисокот за спроведување на ова Здружение. Ќе остане да се види и докаже дека односите меѓу САД и премиерот на Косово се влошуваат или не меѓу двете страни“, изјави Камбери за РТВ Дукаѓинин .

Според познавачот на политички прашања, Арбнор Садику, ова незнаење е јасна порака за премиерот.

„Непочитувањето на американската амбасада кон премиерот Албин Курти е доказ дека косовската страна не соработува со QUINT за постигнување договор за Заедницата на општините со српско мнозинство, а во исто време е предупредување дека САД, асоцијацијата во Косово може да се направи и без Ветевендосје и Албин Курти“.

И според професорот Дритеро Арифи, средбата што ја свикаа САД е показател дека Владата бега од одговорност.

„Од друга страна, од второто ниво го гледаме како своевидно бегство од одговорноста на Владата на Република Косово, на некој начин целата власт, велиме, е предадена на американската амбасада. од страна на извршната власт, зборувам само за ова прашање (Асоцијација), тоа се покажува затоа што САД сериозно ја сфатија оваа работа за да ја завршат оваа точка од бриселскиот договор и дека можеме да одиме до конечниот договор“.

Самиот премиер Албин Курти изјави дека не бил поканет на средбата пред неколку дена.

Сепак, поканата за средбата на 31 јануари ја прифатија Вјоса Османи, вицепремиерката Емиља Реџепи и министерот за заедници и враќање Ненад Рашик.

На средбата беа поканети и претставници на политички партии, граѓански сектор и дипломати.