Избодел девојка, ѝ ставил трулекс крпа во уста и заминал да се коцка: Убиецот од Приедор се обидел да го прикрие злосторството со подметнување пожар!

Врховниот суд на Република Српска ја потврди пресудата со која Жарко Зориќ (40) од Приједор беше осуден на 27 години затвор за бруталното убиство на неговата девојка Неда Милојевиќ (44) и запалување на нејзиниот стан во обид да го прикрие криминал.

Првостепената пресуда ја донесе Окружниот суд во Приједор откако Зориќ ја призна вината и беше осуден за тешко убиство и предизвикување општа опасност.

Злосторството се случило на 20 јануари во станот на жртвата на улицата Илија Стојановиќа во Приједор. Според пресудата, Зориќ по кратка расправија со Милојевиќ зел кујнски нож и ја прободел неколку пати во главата, вратот и рацете.

Жртвата се обидела да се заштити со рацете и се здобила со повеќекратни убоди и исечени рани од кои паднала на креветот.

Жарко Зориќ, Приједор, убиство

Понатаму беше наведено дека додека жртвата лежела со болки, тој зел крпа од трулекс и’ ја пикнал во грлото, што резултирало со насилно задушување.

Според пресудата, Зориќ потоа отишол во дневната соба и запалил хартијата, со намера да предизвика пожар и да го прикрие извршувањето на делото.

Се наведува дека после тоа Зориќ го напуштил станот и отишол во Општинското претпријатие каде што бил вработен, а потоа во ресторанот „Болеро“ каде конзумирал алкохол и играл игри на среќа.

Како што е наведено во пресудата, пожарот се проширил на инвентарот во дневната соба и ја зафатил меѓукатна конструкција. Од пожарот се урнал дел од меѓукатна конструкција во станот на З.Г во приземјето од зградата од која непосредно претходно заминал Ж. З.

Проширувањето на пожарот во останатиот дел од станбената зграда, каде во моментот имало голем број станари, било спречено со навремена реакција на припадниците на противпожарната служба од Приједор.

Се верува дека мотивот зад ова злосторство е љубомората.