Извештај од Брисел за пристапувањето на Турција во Европската унија: Континуиран тренд е далеку

Во последниот извештај на Европската комисија за пристапувањето на Турција во ЕУ се наведува дека земјата продолжила да се оддалечува од ЕУ и не го сменила негативниот тренд поврзан со започнувањето на реформите, и покрај нејзините повеќекратни декларации за посветеност на пристапувањето во ЕУ.

Се додава дека ЕУ е сериозно загрижена поради континуираното влошување на демократските стандарди, недостигот на владеење на правото и независноста на судството.

Анкара првпат аплицираше за влез во тогашната Европска економска заедница во 1987 година, доби кандидатски статус во 1999 година, а преговарачкиот процес го започна во 2005 година.

Оттогаш, отворени се 16 поглавја за пристапување, но преговорите заглавија во 2018 година поради пресвртот на претседателот Реџеп Таип Ердоган по неуспешниот пуч во 2016 година. Неговата влада, сепак, сè уште официјално се залага за членство во ЕУ.

Сепак, комисијата рече дека Турција сè уште е во „рана фаза“ на подготовки во одредени области, вклучувајќи го судството и борбата против корупцијата.

Човековите и основните права се сметаат за влошени, а сериозното назадување во однос на прашањата на граѓанското општество продолжи, додека политичкиот плурализам е поткопан преку таргетирање на опозициските партии и политичарите со обвинувања, се вели во извештајот.

Во меѓувреме, ставот на Анкара за неколку прашања од надворешната политика и понатаму е во спротивност со ставот на блокот. Нејзината стапка на усогласеност со ЕУ за надворешната и безбедносната политика е само 10 отсто оваа година, во однос на осум отсто во 2002 година.

Земјите-кандидатки, на пример, се очекува да се усогласат со санкциите што блокот ги презема против други земји, но Турција не поддржа ниту еден од 11-те пакет рестриктивни мерки што ЕУ ги наметна на Русија поради нејзината целосна инвазија на Украина.

Комисијата, исто така, истакна дека „реториката на Турција за поддршка на терористичката група Хамас по нејзините напади врз Израел на 7 октомври 2023 година е во целосно несогласување со пристапот на ЕУ“.

ЕУ, како што е наведено во извештајот, жали што не е постигнат напредок во однос на кипарското прашање бидејќи Турција продолжува да одбива да ја признае Република Кипар и се залага за решение со две држави на островот во источниот дел на Медитеранот „спротивно на релевантниот Совет за безбедност на ОН резолуции“.

Продолжија турските воени вежби во поморските зони на Кипар, како и нарушување на кипарскиот воздушен простор, се наведува во извештајот на Комисијата, како и „малтретирање на кипарските рибарски чамци“.

Помеѓу неколкуте позитивни забелешки, Комисијата истакна дека немало неовластени активности за дупчење од страна на Турција во Источниот Медитеран во текот на извештајниот период и дека односите со Грција се подобрени по разорниот земјотрес во февруари 2023 година, во кој загинаа над 50.000 луѓе во Турција и Сирија.