ИЗДАДЕНА НАРЕДБА ЗА АПСЕЊЕ НА ПУТИН: Меѓународниот кривичен суд го обвини претседателот на Русија за воено злосторство и депортација на украински деца

0

Меѓународниот кривичен суд издаде налог за апсење на рускиот претседател Владимир Путин и детскиот правобранител Марија Лвова-Белова.

Судот во Хаг го обвинува Путин за воени злосторства извршени во Украина.

Во соопштението на Меѓународниот кривичен суд се вели дека постојат разумни основи да се верува дека и Владимир Путин и неговата комесарка за правата на децата, Марија Алексеевна Лвова-Белова, сносат одговорност за: военото злосторство илегална депортација на населението (деца) и незаконското преселување на населението (децата) од окупираните територии на Украина во Руската Федерација, на штета на украинските деца.

Според налогот за апсење, Путин сноси индивидуална одговорност за горенаведените злосторства, како и за тоа што „ги извршил директно, заедно со други и/или преку други лица… и за неправилно контролирање на цивилните и воените подредени кои го извршиле делува и кои биле под негова ефективна власт и контрола, во согласност со одговорноста на претпоставениот“.

Руската Федерација не ја признава јурисдикцијата на Меѓународниот кривичен суд во Хаг.

Прес секретарот на претседателот на Руската Федерација, Дмитриј Песков, претходно изјави дека Русија не го признава МКС и неговата јурисдикција. Тој истакна дека долги години ниту меѓународните судски тела, дури и оние кои Русија не ги признава, ниту другите членови на меѓународната заедница, не обрнувале внимание на уништувањето на цивилната инфраструктура и убиствата на цивили организирани од украинските националисти во Донбас, РИА. потсетува Новости.

Меѓународниот кривичен суд нема јурисдикција да го апси обвинетиот и може да ја врши својата улога само во земјите што го потпишале договорот за основање на овој суд.