Измерена нова рекордна температура во Рим: “Ова е најинтензивниот топлотен бран ова лето и еден од најинтензивните досега во историјата!“

Италијанската престолнина во вторникот забележа нова рекордна висока температура од 41,8 степени Целзиусови, бидејќи топлотниот бран продолжува да владее во поголемиот дел од јужна Европа, соопшти метеоролошката служба на регионот Лацио.

Претходниот рекорд од 40,7 степени Целзиусови беше поставен во јуни минатата година. Таа температура во вторникот беше надмината во различни делови на Рим, а метеоролошката станица во источните предградија забележа нов рекорд.

Европа се бори со високите температури, а топлотниот бран не покажува знаци на попуштање.

Италијанците се предупредени да се подготват за најинтензивниот топлотен бран ова лето и еден од најинтензивните досега во историјата.