Израелската војска ја запечати куќата на терористот кој ја нападна синагогата во Ерусалим

0

„Запечатувањето на сите отвори на куќата е извршено по добивањето на потребните одобренија и по инструкции на политичко ниво“

Портпаролот на полицијата во Ерусалим во неделата изјави дека на терористот кој го изврши нападот со пукање во Неве Јаков, куќата му била запечатена од израелската полиција, граничната полиција и војската. 

„Куќата на терористот беше запленета ноќта на нападот од страна на полицијата и безбедносните сили кои ги евакуираа станарите и ги уапсија роднините и членовите на семејството на терористот“, се вели во полициското соопштение, додавајќи дека операцијата е завршена во раните утрински часови во неделата. „Запечатувањето на сите отвори на куќата е извршено по добивање на потребните одобренија и по инструкција на политичкиот ешалон.

Терористот Каири Алкам во петокот вечерта уби седум лица и рани тројца  во населбата Неве Јаков во источен Ерусалим. Алкам отвори оган кон минувачите со пиштол во близина на синагогата Атерет Аврахам.

Алкам не им бил познат на безбедносните сили и немал претходни врски со терористички организации. Неговиот дом, кој беше запечатен, се наоѓа во источниот ерусалимски кварт А-Тур.

Израелскиот полициски комесар Коби Шабтаи во саботата наутро нареди нивото на тревога да се подигне на највисоко ниво, по нападот на Неве Јаков. Според портпаролот на полицијата, полицајците почнале да работат 12-часовни смени. 

„Добро е што мојот предлог да се запечати (тоа) беше прифатен, а наскоро ќе ја запечатиме целата куќа. рече во саботата навечер. „Истовремено, треба да преземеме голем број други чекори за да реагираме и да им ставиме јасно до знаење на терористите дека има нова влада во Ерусалим и дека Израел оди во офанзива, а не само да се брани.