Израелската полиција почна да урива илегални куќи во источен Ерусалим

По двата терористички напади во Ерусалим во текот на викендот, Итамар Бен-Гвир нареди да се подготви за итно уривање на дивоградбите

Израелската полиција во соработка со општината Ерусалим во неделата наутро започна со уривање на илегални куќи во источен Ерусалим во согласност со политиката на министерот за национална безбедност Итамар Бен-Гвир. 

Силите пред малку со булдожери на општината пристигнаа во населбата Џабал Мокбар, оттаму силите ќе продолжат кон другите куќи и населби во источен Ерусалим.

По двата терористички напади во Ерусалим за време на викендот, Бен-Гвир нареди да се подготви за итно уривање на дивоградбите на истокот од градот. Во наредната недела се очекува да бидат урнати уште многу згради.

„Ќе се бориме против тероризмот со сите правни средства што ни се на располагање“, рече министерот, пофалувајќи го градоначалникот на Ерусалим и локалната полиција за „спроведувањето на законот“.  

Претходно во неделата, израелската полиција, граничната полиција и војската ја запечатија куќата на терористот кој го изврши нападот со пукање во Неве Јаков во петокот вечерта, при што загинаа седум лица, а уште три беа ранети. Терористот Хаири Алкам, кој беше неутрализиран, претходно не им бил познат на безбедносните сили. Неговиот дом се наоѓа во источниот ерусалимски кварт А-Тур.