Изјавите на Курти и Свечла за платите на елитната полициска единица предизвикува остри реакции кај опозицијата и аналитичарите

Различни реакции предизвикаа изјавите на министерот за внатрешни работи Џелал Свечла, а потоа и на премиерот Албин Курти за приходите на Елитната единица на косовската полиција.

Опозициските партии, но и членовите на граѓанскиот сектор со сомнеж ги примија овие изјави од Владата.

Заменикот на ПДК, Рашит Ќалај, во „Дебат плус“ изјави дека изјавата на Шведска е како да ја напишал некој преку границата (со Србија), а не министер на Косово.

Тоа што го напиша министерот за внатрешни работи е многу сериозно“, рече Ќалај.

„Косовската полиција никогаш немала полоша опрема, ниту во 2008 година, ниту во 2009 година, ниту во 2010 година, ниту денес. Точно е дека купиле некои оклопни возила. Точно е дека купиле дел од униформите, но другите се ѓубре. Денес полицијата која ја гледаме секојдневно нема чевли и тоа е факт. Три години нема купено чевли. Панцирни елеци Како косовската полиција доби донација од Северна Македонија, тоа никогаш не се случи. Порано бевме Америка за полицијата во регионот. Има и логистички аспект и од плата и од професионален аспект“, додаде Ќелај.

Аналитичарот Дибран Хоџа изјави дека надоместоците за дополнителни ангажмани не се подарок за косовската полиција, туку резултат на нивната прекувремена работа.

„Надоместоците за дополнителните обврски Владата не им ги прости, но со работа ја постигнаа таа заложба. Не може да се земе просекот од еден месец за да се каже дека полицајците се платени 2200 евра. Ако сакате, земете го просекот од цела година“, изјави Дибран Хоџа.

Другиот аналитичар, Или Хоџа, смета дека приходите на елитните полициски единици не се достоинствени.

„Ви гарантирам дека голем дел од овие луѓе кои работат во елитни единици можат да си обезбедат многу поголеми примања доколку работат некоја друга работа во приватниот сектор, со подготовките што ги имаат. Но, обуката и професионалната подготовка на овие луѓе многу ја чинеше државата Косово. Тој не се осмелува да го третираат на овој начин. Скандал сам по себе е како дојде до дебата. Тие луѓе не се ни осмелуваат да излезат јавно и да ги видат и бројат овие луѓе“, изјави Јли Хоџа.

Сè додека аналитичарот Имер Мушколај не ја оквалификува како манипулација изјавата на премиерот Албин Курти дека многу припадници на полицијата годинава ги пречекорувале платите на претседателот.

„Курти манипулира. Тој вели дека има 203 полицајци кои годинава имале поголеми примања од оние на претседателот. Кога му ги кажува примањата на претседателот, му кажува само основна плата од 1.890 евра. Колку приходи има претседателката, господине, каде и се платите, каде и се надоместоците. Платата на полицајците се пресметува со додатоци, претседателската плата само без надоместоци“, додаде Мушколај.

Инаку, и Курти и Свечла денеска изјавија дека просечниот приход на огромното мнозинство членови на НЈСИ годинава надминал 2.200 евра месечно (основна плата плус надоместоци).

Курти отиде уште подалеку, велејќи дека 203 косовски полицајци годинава имале поголеми приходи од претседателот на Републиката