Илон Маск бара од поранешните вработени да вратат пари: Ова се познатите детали и причините за тоа (фото)

Икс Илон Маск бара најмалку шестмина поранешни вработени во Австралија да ги вратат средствата кои биле платени по грешка, според извештајот на Sydney Morning Herald.

Компанијата, наводно, предупредила на потенцијални правни дејствија за враќање на овие преплатувања, што се случиле поради грешка при конверзија на валута од американски долари во австралиски долари. Внатрешна комуникација од одделот за човечки ресурси на X во Азија Пацифик открива дека преплатувањата, кои се случиле во јануари 2023 година, се движеле од 1.500 до 70.000 долари по лице.

X мрежа, Твитер, Твитер

Овие плаќања беа поврзани со планот „одложен паричен надоместок“ кој беше врзан за акциите на вработените по почетна цена од 54,20 долари по парче, што е износот што Елон Маск го плати кога го купи Твитер во 2022 година. Грешката се случи затоа што X примени погрешна стапка на конверзија , зголемувајќи ги износите за 2,5 пати од точната вредност. Никој од поранешните вработени не ги вратил преплатените суми, стои во извештајот.

Според австралискиот закон, таквите грешки при преплатување мора да бидат компензирани, иако вработените имаат право да побараат од компанијата детално објаснување и доказ за грешката. Прашањето доаѓа бидејќи голем број поранешни вработени во X во САД сè уште се борат за отпремнина.

Во врска со тоа, четворица поранешни директори на Твитер вклучително и поранешниот извршен директор Параг Агравал и поранешниот финансиски директор Нед Сегал, поднесоа тужба против X барајќи над 128 милиони долари неисплатена отпремнина по нивното раскинување откако Маск ја презеде компанијата.

Во уште еден голем потег, акционерите на Tesla неодамна гласаа за враќање на рекордниот пакет компензација на Илон Маск од 44,9 милијарди долари кој претходно беше отфрлен од судијата во Делавер. Гласањето ја одразува силната поддршка за лидерството на Маск во производителот на електрични возила. Сепак, се очекува пакетот за компензација да остане во правна неизвесност некое време додека Тесла ќе ја обжали одлуката на судијата во Делавер пред државниот суд и Врховниот суд.

Маск навести неизвесност околу неговата иднина со Тесла, сугерирајќи му на Ксу дека ќе му треба 25 отсто од акциите во компанијата за да го спречи да го префрли својот фокус на развој на вештачка интелигенција на друго место. Тој тврди дека е неопходен поголем влог за да се контролира насоката на употреба на вештачката интелигенција.