Илон Маск и експертите велат дека развојот на вештачката интелигенција треба веднаш да се паузира

Илон Маск и група експерти за вештачка интелигенција повикуваат на пауза во обуката на моќните системи за вештачка интелигенција поради потенцијалните ризици за општеството и човештвото.

Писмото, издадено од непрофитниот институт „Иднина на животот“ и потпишано од повеќе од 1.000 луѓе, предупредува на потенцијални ризици за општеството и цивилизацијата од човечко-конкурентните системи за вештачка интелигенција во форма на економски и политички нарушувања.

„Системите за вештачка интелигенција со човечко-конкурентна интелигенција може да претставуваат големи ризици за општеството и човештвото“, се предупредува во писмото.

„Моќните системи за вештачка интелигенција треба да се развијат само откако ќе бидеме уверени дека нивните ефекти ќе бидат позитивни и дека нивните ризици ќе бидат податливи.

Тој повика на шестмесечен прекин на „опасната трка“ за развој на системи помоќни од ново лансираниот GPT-4 на OpenAI .

Ако таквата пауза не може да се донесе брзо, во писмото се вели дека владите треба да стапат и да воведат мораториум.

„Лабораториите за вештачка интелигенција и независните експерти треба да ја искористат оваа пауза за заеднички да развијат и имплементираат збир на споделени безбедносни протоколи за напреден дизајн и развој на вештачка интелигенција кои се ригорозно ревидирани и надгледувани од независни надворешни експерти“, се вели во писмото.

„Овие протоколи треба да обезбедат дека системите што се придржуваат до нив се безбедни без разумно сомневање.

Писмото беше потпишано и од ко-основачот на Apple, Стив Возниак, Јошуа Бениго, кој често се нарекува еден од „кумовите на вештачката интелигенција“, и Стјуарт Расел, пионер на истражувањето во оваа област, како и истражувачите во DeepMind во сопственост на Alphabet. .

Институтот за иднината на животот првенствено е финансиран од Фондацијата Маск, лондонската ефективна група за алтруизам Founders Pledge и Фондацијата на заедницата на Силиконската долина, според регистарот за транспарентност на Европската унија.

Маск беше гласен за неговата загриженост за вештачката интелигенција. Неговиот производител на автомобили, Тесла, користи вештачка интелигенција за автопилот систем.

Откако беше објавен минатата година, ChatGPT на OpenAI поддржан од Мајкрософт ги поттикна ривалите да го забрзаат развојот на слични големи јазични модели и ги охрабри компаниите да интегрираат генеративни модели на вештачка интелигенција во нивните производи.

ОК ги претстави предлозите за регулативи за „лесен допир“ околу вештачката интелигенција

Тоа доаѓа кога владата на ОК ги претстави предлозите за „лесен допир“ регулаторна рамка околу вештачката интелигенција.

Пристапот на владата, наведен во документ за политики, ќе ја подели одговорноста за управување со вештачката интелигенција меѓу нејзините регулатори за човекови права, здравје и безбедност и конкуренција, наместо да создаде ново тело посветено на технологијата.

Во меѓувреме, претходно оваа недела Европол се приклучи на хорот на етички и правни грижи за напредната вештачка интелигенција како ChatGPT, предупредувајќи за потенцијалната злоупотреба на системот во обиди за фишинг, дезинформации и сајбер криминал.