ИЛОН МАСК РАСПАЛИ ПО ГУГЛ: „Лудото, расистичко, антицивилизациско програмирање сега им е јасно на сите“

Извршниот директор на Tesla и X мрежа, Илон Маск, го нападна Google во тековната контроверза околу функцијата за генерирање текст-слика на неговиот чет-бот со вештачка интелигенција Gemini. Гугл четбот Близнаци е обвинет за генерирање на некои историски неточни слики кои ги прикажуваат војниците од Втората светска војна и американските татковци.

Покренувајќи го проблемот на мрежата X (поранешен Твитер), Маск го нарече Google „луд“ и „антицивилизациски“, тврдејќи дека компанијата со седиште во Маунтин Вју, Калифорнија ги надминала своите способности за вештачка интелигенција за да генерира слики од Близнаци.

Маск напиша : „Мило ми е што Google претера со нивното генерирање слики со вештачка интелигенција, бидејќи нивното лудо расистичко, антицивилизациско програмирање им е јасно на сите“.

Илон Маск, Илон Маск

Во меѓувреме, републиканскиот лидер Вивек Рамасвами исто така коментираше за ова прашање, пишувајќи:

– Глобално срамното воведување на Google LLM докажува дека Џејмс Дамор бил 100% во право за спуштањето на Google во идеолошката ехо комора. Вработените кои работат на Близнаци сигурно сфатиле дека е грешка да се направи толку бесрамно расистички, но веројатно останале затворени бидејќи не сакале да бидат отпуштени како Дамор. Оваа компанија ги програмира своите вработени со коруптивни стимулации, а тие вработени потоа ја програмираат вештачката интелигенција со истите предрасуди.

GOOGLE ГИ ПАУЗИРА СПОСОБНОСИТЕ НА ВИ ГЕНЕРАЦИЈА НА БЛИЗНАЦИТЕ

Google ги паузираше можностите за генерирање слики на својот чет-бот со вештачка интелигенција Gemini по серијата контроверзии околу новата функција. Компанијата со седиште во Маунтин Вју, Калифорнија, призна дека Gemini понудила „ неточности во некои историски прикази “ и вети дека наскоро ќе објави подобрена верзија на функцијата.

Во изјава за X Networks за способностите на Gemini за текст во слика, Google напиша:

„Работиме на подобрување на овие типови на дисплеи веднаш. Генерацијата на слики со вештачка интелигенција на Близнаци навистина е генерирана од широк опсег на луѓе. И тоа е генерално добра работа бидејќи луѓето ширум светот го користат. Но, тука недостасува појасна ознака“.

Во друга објава, Google потврди дека ја паузира функцијата за генерирање слики на Gemini, истакнувајќи: „Веќе работиме на решавање на неодамнешните проблеми со функцијата за генерирање слики на Gemini. Додека го правиме ова, ќе го паузираме генерирањето на слики од луѓе и наскоро повторно ќе објавиме подобрена верзија“.