Илон Маск: Следната година ќе имаме вештачка интелигенција попаметна од кој било човек

Вештачката интелигенција попаметна од кој било на Земјата би можела да постои следната година, освен ако барањата за моќ и компјутери на секторот не станат неодржливи пред тоа, рече Илон Маск. Предвидувањето означува остра ескалација на претходното тврдење на Маск дека суперинтелигентната вештачка интелигенција ќе постои до 2029 година.

„Моја претпоставка е дека веројатно до крајот на следната година ќе имаме вештачка интелигенција која е попаметна од кој било човек“, рече Маск во интервјуто што го пренесуваше во живо на неговата социјална мрежа X. Тоа предвидување беше направено на оградата дека зголемената моќ бара и недостигот на најмоќните чипови за обука со вештачка интелигенција може да ја ограничи способноста на вештачката интелигенција во блиска иднина, пишува Гардијан.

,,Минатата година имаше ограничувања на чиповите. Луѓето не можеа да добијат доволно чипови Nvidia. Оваа година тие се префрлаат на напојувањето на напонскиот трансформатор. За една или две години, останува само напојувањето”, рече Маск.

Во 2023 година, кога Маск предвиде пет до шест години до појавата на суперинтелигентната вештачка интелигенција, тој беше гласно загрижен за последиците. Зборувајќи заедно со лансирањето на неговиот старт-ап xAI со вештачка интелигенција таа година, тој рече: „Ако би можел да притиснам пауза на вештачката интелигенција или навистина напредната дигитална суперинтелигенција со вештачка интелигенција, би бил фобар начин, се надевам“.

„Всушност за нас е важно да се грижиме за иднината на Терминаторот за да ја избегнеме иднината на Терминаторот“, додаде Маск, мислејќи на филмот во кој самосвесен компјутерски систем води војна против човештвото.

Засега неговите предвидувања не се покажаа како точни

Една година подоцна, xAI цврсто се обидува да го води развојот на суперинтелигенцијата. Во едно неодамнешно интервју, Маск рече дека најновата верзија на неговиот chatbot Grok AI е еднаква на GPT-4, водечкиот модел на OpenAI. GPT-4 е стар повеќе од една година, а конкурентите веќе ги исполниле или ги надминале неговите можности, а Claude 3 Opus на Anthropic генерално се смета за нов лидер на пазарот.

Досега, предвидувањата на претприемачот не се покажаа премногу точни. Во 2016 година, тој погрешно предвиде дека во рок од две години ќе биде можно Тесла да вози автономно од Њујорк до Лос Анџелес, а истата година тој рече дека неговата ракетна компанија SpaceX ќе лета на Марс во 2018 година, но тоа сè уште не се случи.

Следната година, Маск предложи неговиот прв производ за двигател на мозочни чипови Neuralink да се најде на пазарот „за околу четири години“. Првиот човек доби имплант од компанијата седум години подоцна.