„Илон, не може толку многу“

Норвешкиот пензиски фонд ќе гласа против огромната плата на Маск.

Норвешкиот државен фонд од 1,7 трилиони долари соопшти дека ќе гласа против ратификувањето на пакетот плати на извршниот директор на Tesla, Илон Маск, од 56 милијарди долари.

Фондот е осмиот најголем акционер на Tesla, според податоците на LSEG, пренесува Seebiz.

Платата на Маск, најголема за извршен директор во корпоративна Америка, беше одобрена во 2018 година, но претходно оваа година судијата ја укина, велејќи дека сумата е неправедна кон акционерите.

Фондот соопшти дека ја цени „значајната вредност создадена под водство на г-дин Маск од датумот на доделување во 2018 година“.

Сепак, „ние остануваме загрижени за целокупната големина на наградата“, рече Norges Bank Investment Management (NBIM), оператор на фондот.

Во 2018 година, фондот гласаше против пакетот.

„Ќе продолжиме да бараме конструктивен дијалог со Тесла за оваа и за други теми“, додаде НБИМ.

Фондот, кој наводно поседува 0,98 отсто од акциите во вредност од 7,7 милијарди долари, беше критичен за прекумерната плата на извршниот директор.

Минатата година гласаше против повеќе од половина од американските платежни пакети над 20 милиони долари, предупредувајќи дека тие не се усогласени со долгорочното создавање вредност на акционерите.