“ИМАМЕ МЕТОДИ НА ВЛИЈАНИЕ ЗА КОИ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ДА ГИ ИСКОРИСТИМЕ!“ – САД со остра порака до Виктор Орбан: “Она што го прави им штети на интересите“

Амбасадорот на САД во Унгарија, Дејвид Пресман, го обвини премиерот на оваа земја, Виктор Орбан, дека води политика која наводно им служи на руските интереси и му штети на НАТО и се закани дека официјален Вашингтон може да искористи посебни методи врз Будимпешта.

Како што кажа Дејвид Пресман во интервју за весникот Financial Times, пристапот на унгарската Влада кон меѓународните прашања се заснова на „фиктивни напаѓачи“ и „имагинарна угрофобија“. Според амбасадорот, ова им служи на внатрешно-политичките цели на Виктор Орбан и објаснува некои негови политички ставови.

Но, на крајот на денот, тоа се едноставно фантазии“, изјави Дејвид Пресман.

Тој тврди дека одлуката на Будимпешта да ги политизира своите билатерални односи со сојузниците, вклучително и САД, ја направи унгарската Влада поизолирана и поосамена отколку што беше.

Според мислењето на Дејвид Пресман, таквиот „политички избор“ на Владата на Виктор Орбан е „несомнено корисен“ за Русија и штетен за внимателните напори за зачувување на единството на НАТО и американските партнери во спротивставувањето на агресијата на Москва.

Амбасадорот на САД ги обвини и унгарските медиуми кои се поддржани и контролирани од локалната власт дека се проруски. Истовремено, тој вели дека САД имаат лостови на влијание врз Унгарија и дека се „подготвени да ги искористат“.

Дејвид Пресман

Тој додаде дека САД се грижат за Унгарија и ја сметаат за сојузник, а од друга страна одбиваат да ги земат предвид безбедносните интереси на САД, што е крајно невообичаено.

Дејвид Пресман, исто така, го критикуваше Виктор Орбан за неговото „активно учество“ во изборната кампања во САД, неговата отворена поддршка за Доналд Трамп и повиците актуелниот американски претседател Џо Бајден да поднесе оставка.

Според амбасадорот, тоа не го очекуваат САД од сојузник.

Претходно, Виктор Орбан изјави дека Будимпешта не ги одобрува „лекциите“ од САД и нивната желба да го наметнат своето гледиште на другите. Според него, Доналд Трамп го разбрал тоа незадоволство.

Во исто време, Балаш Орбан, советник на унгарскиот премиер за политички прашања, одговори на обвинувањата од САД, велејќи дека надворешната политика на земјата се заснова на нејзините национални интереси.

Доналд Трамп, од своја страна, го нарече Виктор Орбан „голем лидер“, „вистински господин“ и „многу добар човек кој направи фантастична работа за својата земја“.