ИМА КУЌИ ВО АМЕРИКА И ЛОНДОН, А СЕПАК СЕ ВРАТИ ДОМА: Шербеџија го покажа рајот ВО БГ, а ЕДНА ЖЕНА Е ВИНОВА ЗА КУПУВАЊЕТО СТАН

Иако актерот Раде Шербеџија откри многу за себе во текот на својата кариера долга повеќе од половина век , има уште многу што останува непознато.

Дел од тие детали, кои до денес се криеја, легендарниот драмски уметник откри во ТВ-емисијата „Лица… како и секој нормален свет“ на авторката Тања Петернек Алексиќ , на РТС.

Раде „влезе“ во шоуто со велосипед, исвиркувајќи ја својата омилена мелодија исто како во филмот „Пред дождот“. Поминаа 30 години од таа снимка, а Шербеџија за тоа време направи кариера од светска класа.

“Треба да се туркаш на велосипед. Од мал го сакам Белград. Се дружев со Драган Николиќ, Милена Дравиќ, Петар Божовиќ, Перо Краља. Сите тие се мое друштво”, рекол актерот.

Попатно, имаше многу други улоги како и живот на различни континенти. Сменил бројни земји и станови додека не пристигнал на сегашната адреса во Дорќол.

Ленка го избра ова место. На почетокот ми беше сомнително. Се навикнав на големите работи и нашите куќи во Америка и Лондон. Таа ги сруши сите ѕидови и создаде простори. Цел ден сум во тој стан и излегувам само во пабот навечер“, призна актерот.

Работат во Шербеџи

Зборуваше за растењето, за својот татко кој никогаш не го видел на сцена и на телевизија , за генетиката, децата и пријателите за цел живот…

“Да го слушав татко ми, ќе бев архитект или доктор. Го сакам животот и благодарен сум за се што човек добива од тој живот. Немаше да жалам што не бев успешен актер. Можев да бидам фудбалер и професионален писател. Сакав да студирам светска книжевност, а размислував и да бидам новинар“, рече Шербеџија во првиот дел од разговорот со Тања Петернек Алексиќ.