„ИМА ЛИ СПАС ОД ИНТЕРНЕТ ЗАВИСНОСТА“ Црниќ: Прекумерното користење на социјалните мрежи е исто како и употребата на психоактивни супстанци

Зависноста од Интернет првпат беше дефинирана од д-р Иван Голдберг во 1995 година. Може да се опише како клиничко нарушување со силни негативни последици врз функционирањето на социјалното, работното, семејството, финансиската и економската личност.

Прекумерното користење на компјутерот, односно интернетот, често се поврзува дури и со занемарување на основните животни потреби како спиење, храна, тоалет… Со појавата на социјалните мрежи и подобрувањето на игрите, има и екстремни случаи во кои поединците почнуваат да живеат во виртуелен свет.

Колку сме зависни од интернет, дали младите или постарите генерации се поподложни на ова и која е разликата меѓу нив и како да се создаде правилен баланс во животот, водителките на емисијата „Пулсот на Србија“ разговараа со др. Катарина Црниќ од Клиниката за зависности и Дарко Соковиќ , управен партнер за стратегија и развој во организацијата „Погон“.

Црниќ објасни кои се првите знаци на зависност од интернет.

– Можеме да кажеме дека се работи за зависност и прекумерна употреба на интернет содржини. Првите знаци се занемарување на некои обврски, заради останување на интернет – рече таа.

Соковиќ ја коментираше несвесноста на корисниците за постојаното користење на интернет.

– Има цели тимови кои се занимаваат со тоа како луѓето го поминуваат своето време на Интернет. Луѓето трошат 190 милиони часа дневно на Tik-Tok, а ако тоа го преведам во години, тоа е 2,5 илјади години корисничко искуство секој ден! Тик-ток очигледно препозна како да го задржи вниманието на корисниците со часови, часови – рече Соковиќ.

Црниќ раскажа за последиците од интернетот.

– Синоним за ова е зависност од психоактивни супстанци, последиците се слични. Тоа е всушност механизам што нашиот мозок го регистрира. Со користење на интернет останувате исклучиво во тој свет – објаснила таа.