Индиската армија ќе купи суперсонични крстосувачки ракети од руско-индиска компанија

 Индиската армија ќе нареди купување на суперсонична крстосувачка ракета БрахМос од руско-индиската партнерска компанија „БрахМос Аероспејс“, јавува Анадолија.

Според „ANI News“, индиската морнарица ќе нарача купување на суперсонична крстосувачка ракета БрахМос во вредност од 2,5 милијарди долари.

– Предлогот на индиската морнарица за набавка на повеќе од 200 суперсонични крстосувачки ракети „БрахМос“ е во напредна фаза и се очекува наскоро да биде одобрен од Министерството за одбрана“, изјавија високи претставници на индиската одбрана.

Суперсоничните крстосувачки ракети се значително модернизирани, со што е зголемен нивниот дострел од 290 километри на повеќе од 400 километри.